2019-02-23 14:11:10• hírek • Szatmár.ro

EP-választásokról, a romániai gazdálkodók helyzetéről és az RMDSZ Székelyföld-centrikusságáról beszélt Magyar Lóránd

Javában zajlik Kolozsváron az RMDSZ kongresszusa. A szombati nap folyamán Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő is felszólalt, beszédét változtatások nélkül közöljük.
 

Tisztelt kongresszusi küldöttek, kedves kollégák, barátaim!

Az EP-választásokhoz közeledve egyre gyakrabban tesszük fel mi magunk is a kérdést, hogy jó irányba halad-e az Európai Unió? Miért fontos nekünk erdélyi magyaroknak jelen lenni Brüsszelben, hallattatni a hangunk?

Az EU nagy változások előtt áll. Tetszik vagy nem tetszik, de ahhoz, hogy az EU napjainkban is megállja a helyét és betöltse szerepét komoly változásokon kell átesnie. Az elkövetkező évek nagy mértékben határozzák majd meg az EU új jövőképét, az ehhez társított stratégiákat és meghozandó, fontos döntéseket: új irányt és új lendület várható az EU-ban.

Nekünk erdélyi magyaroknak érdekünk, hogy részesei legyünk ennek az új folyamatnak, ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk az új Európának.  

Nekünk fontos, hogy az erdélyi magyar gazdák a továbbiakban is támogatásban részesüljenek, fontos az, hogy településeink fejlődjenek.

Láthattuk, hogy az elmúlt években településeink az EU-s támogatásoknak köszönhetően fejlődtek. Most azonban fennáll a veszélye annak, hogy elessünk ezektől a támogatásoktól. Ezért van szükség arra, hogy olyan embereket juttassunk el Brüsszelbe, akik a mi gazdáink, önkormányzataink érdekeiért tesznek. Rajtunk és az erős brüsszeli képviseleten múlik, hogy hogyan alakul az erdélyi gazdák sorsa. S ugyan az RMDSZ két, jó esetben három képviselőt küldhet az Európa-parlamentbe, ők a néppárti frakcióban, a szövetségeseinkkel igenis hatékonyan tudnak dolgozni azért, hogy ügyünk jól alakuljon.

Igenis bele akarunk szólni azokba sarkalatos döntésekbe, amelyek mindennapjainkat fogják befolyásolni. Egy erős mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikát akarunk, amelynek kedvezményezettjei vagyunk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

Ki kell mondanunk hangosan, hogy az EU-nak köszönhetően az elmúlt száz évben most élhettük meg először azt az időszakot, amikor a gazdákat hathatósan segítették, és nem elvettek tőlük. Bizonyára mindannyiunk ismeretségi körében van legalább egy olyan gazdálkodó, aki az Uniós csatlakozás óta az EU-s támogatásoknak köszönhetően gyarapodott. Mert a mezőgazdászok terület alapú támogatásban részesültek, munkagépeket vásárolhattak, fejleszthették gazdaságukat. Mindannyian tudjuk: ezek a fejlesztések önerőből nem, vagy csak nagyon nehezen, akár jelentős anyagi kockázattal valósultak volna meg.

Az Európai Unió, bár megvannak a maga hibái, sok jót hozott az erdélyi gazdák életébe. Azonban 2021-től fennáll a veszélye annak, hogy csökkentsék a mezőgazdasági, vidékfejlesztési támogatásokat. Ez több tízezer erdélyi család megélhetését befolyásolná. Rajtunk és az erős brüsszeli képviseleten múlik, hogy hogyan alakul az erdélyi gazdák sorsa.

Meg kell szüntetni a kettős mércét az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikája kapcsán. Elfogadhatatlan, hogy a támogatási rendszerben az ugyanazt a tevékenységet folytató dán vagy német állattartók háromszor annyi támogatást kapnak, mint a romániai gazdák. De ugyanez a helyzet a terület-alapú támogatásokkal is: vannak kivételezettek, akiknek többet ad az Unió. Ezen pedig sürgősen változtatni kell.

És ha már a hibákról, a kettős mérce alkalmazásánál tartunk, úgy érzem, ez a megfelelő pillanat, amikor egymás között, őszintén kell beszélnünk a magunk hibáiról is. Sajnos rendszeresen tapasztalom, hogy a kettős mérce az RMDSZ-en belül is jelen van: indokolatlanul keveset foglalkozunk a szórvánnyal, a figyelem leginkább Székelyföldre irányul. Éppen ezért nagyobb figyelmet és több energiát igényel mindannyiunk részéről az erdélyi magyar szórvány, hiszen ott élnek az igazi magyarok.

Végezetül: sok sikert kívánok az új elnöknek a rá váró munkában, magunknak, a Szövetségnek pedig az EP-kampányban és az elkövetkező választásokon. Egy egységes és egyenlő RMDSZ-t, egy egységes és egyenlő Európát!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: