2009-05-12 11:32:45• hírek • Garzó Ferenc/MTI

EP-választási manőver Romániában

A román kormánykoalíción belüli szakadás érzetét keltik a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a vele együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) között kirobbant viták, az érintett politikusok azonban máris cáfolták a bajt, az elemzők is csak választási "kampánymanővernek" nevezték a torzsalkodást.

A közvélemény-kutatások szerint egyforma támogatottságnak örvendő PD-L és PSD között azt követően robbant ki a vita, hogy a szociáldemokrata Constantin Nita, a kis- és közepes vállalkozásokért felelős miniszter bírálta az átalányadó bevezetését. Ez utóbbi értelmében ugyanis minden kisvállalat köteles május 1-jétől fizetni ezt az új adónemet, még azok a cégek is, amelyek veszteségesek vagy nagyon csekély nyereséget könyvelnek el, mégpedig éves forgalmuk alapján. Nita szerint az adó miatt számos kisvállalat szűnik meg.

Vasile Blaga demokrata párti miniszter ezt követően egy televíziós műsorban tudni vélte: Emil Boc miniszterelnök a legutóbbi kormányülésen azt mondta az átalányadót bíráló miniszternek, hogy ha nem érzi magát jól a kormányban, akkor távozzon onnan. A demokrata párt több vezető politikusa is figyelmeztette a PSD-t: vagy megbarátkozik a gondolattal, hogy a demokratákkal együtt alkotja a jelenleg csaknem hetvenszázalékos parlamenti támogatottságot élvező koalíciót, vagy távozhat a kormányból.

A két kormányzó erő hétfőn a nagykoalíció vezető tanácsában tárgyalt a felmerült nézeteltérésekről. A jelek szerint a feleknek máris sikerült fátylat borítaniuk a konfliktusra, hiszen Theodor Stolojan, a PD-L első alelnöke a találkozót követően kijelentette: egyhangúlag megállapodtak abban, hogy a kormány minisztereinek szolidaritást kell mutatniuk egymás iránt, akinek pedig nem tetszik a kormány valamely döntése, lemondhat miniszteri posztjáról. Stolojan szerint a felek úgy határoztak, hogy folytatják a tavaly elkezdett közös kormányzást.

Bukaresti politikai elemzők úgy látják: a két legnagyobb román párt politikai érdekei azt követelik, hogy együtt kormányozzanak legalább az év végi államelnök-választásig. Ez utóbbinak az eredménye alaposan átrendezheti majd a pártok közötti erőviszonyokat, hiszen az az alakulat erősödik meg, amelynek jelöltjét az ország első emberévé választják.

Úgy tűnik, a román politikai erők a június 7-i európai parlament választást is a későbbi államfőválasztás "előszobájának", a valós erőviszonyok tesztjének tekintik. Megfigyelők szerint a szociáldemokraták ezért támadják koalíciós partnerüket, hiszen ők is az elnökválasztásra készülnek. Traian Basescut a PD-L valóságos "irányítójának" tartják, és a Cotroceni Palota meghódításáért folyó majdani küzdelemben éppen Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök lesz a fő ellenfele, aki csak saját koalíciós partnere elleni kampányolással erősítheti pozícióját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: