2014-05-25 12:18:08• hírek • Szatmár.ro

EP választás: 10 óráig a szatmáriak 4,63 százaléka szavazott

A Szatmár megyeiek részvételi aránya picivel meghaladja az országos átlagot: Romániában 10 óráig a szavazók aránya 4,61 százalék. Ez az érték megfelel a legutóbbi Ep-választáson tapasztalt részeredménynek. A délelőtt folyamán Szatmárnémetiben az urnákhoz járultak a vezető magyar politikusok is.

Az országos statisztika szerint a legjobban Olt (7,80%), Teleorman (6,72%), Ilfov (6,19), Dambovita (6,13%) és Mehedinti (6,03%) teljesítettek. A legalacsonyabb volt a választási részvétel Máramaros (3,09%) megyében, őt követi Temes (3,52%), Szeben (3,54%), Iasi (3,69%) és Kolozs (3,73%) megye.

Az előrehozott választáson 10 órakor a 2-es körzetben 5,31%-os volt a részvétel a Megyei Választási Iroda adatai szerint. Tizenegykor már 3124 szavazópolgár élt a demokrácia nyújtotta választási lehetőségével. Az előrehozott parlamenti választás felfokozott kampányolása – és természetesen a mobilizálások - miatt a 2-es körzetben magasabb a szavazási kedv, mint a megye többi részében.

Vasárnap délelőtt több szatmári vezető magyar politikus is az urnához járult.

9.30-kor Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti Szervezetének elnöke, parlamenti képviselő az 50-es szavazókörzetben adta le szavazatát családjával együtt. „Elsősorban a normalitásra szavaztam, illetve azért, mert büszke vagyok arra, hogy szatmári és európai vagyok. Meg kell mutassuk, hogy nem csak Brüsszel szempontjából fontos a mai nap, hanem a hazai érdekképviselet szempontjából is, hiszen sokkal hatékonyabb, ha számszerűleg is népes és életerős csapattal vagyunk jelen minden szinten.

10 órakor Nagy Szabolcs, az előrehozott parlamenti választáson a 2-es körzetben induló RMDSZ-es jelölt a 23-as szavazókörzetben családja kíséretében adta le voksát. „Ma arra szavaztam, hogy a szatmáriaknak és a 2-es körzetnek egy hiteles képviselete legyen, etnikai hovatartozástól függetlenül. Azt is megszavaztam, hogy Erdélyt vigyük el Brüsszelbe, hogy értékeinknek erős képviselete legyen, mind Brüsszelben, mind pedig Bukarestben.

11 órakor szavazott Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke. "Egy kiegyenlített európai képviseletre szavaztam, olyan emberekre akik dolgoztak, akiknek vannak elképzeléseik és konstruktív kampányt folytattak és nem bannerháborút. Megkérek minden Szatmár megyeit, hogy menjen el és adja le szavazatát, ne az ország más részei döntsék el azt, hogy Erdélyt ki képviseli Brüsszelben."

11.30-kor Magyar Lóránd, a Szatmárnémeti RMDSZ szervezet alelnöke is szavazott: ő az egykori 5-ös számú Általános Iskolában voksolt családjával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: