2019-05-26 17:05:43• hírek • MTI

EP-választás - Hogy állunk? Kelemen Hunor: az erdélyi magyarok az utolsó órákban is menjenek el szavazni

Kelemen Hunor politikus arra buzdított, hogy mindenki vegyen részt az európai parlamenti választásokon.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap délután elmondta: a szövetség belső rendszerén keresztül folyamatosan kapják a részvételi adatokat.

 

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hangunk Brüsszelben, és az erdélyi magyarok kimaradjanak az Európai Parlamentből. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy az utolsó órákban menjenek el szavazni!" - jelentette ki a politikus.

 

Jelenlegi állás:

 

20.00 - Szatmár megyében csaknem 40 százalékos a részvétel az Európai Parlamenti választáson. A referendum, amelyről már most tudjuk, hogy érvényes és sikeres volt, megyénkben csaknem elérte a 35 százalékot. Ez mindkét esetben rekord részvételt jelent önmagában, akkor is, ha országos szinten továbbra sem állunk túl jól, hiszen megyénk a harmadik legkevésbé érdeklődő megye. Még egy óra van hátra a szavazóházak zárásáig. Addig szavazhatnak a magyar összefogásra.

 

18.20 - A többségében magyarok lakta községek vagy magyar vezetés alatt álló települések között is jelentős eltérések mutatkoznak, ami a választási kedvet illeti. Nehezíti a mozgósítást, hogy sok helyen konfirmálás vagy bérmálkozás van, s sokan érintettek ebben az adott településen. A legjobban Dara teljesít, ahol a szavazásra jogosultak több mint 53%-a adta le voksát 18 óra 15 percig. Leleén ez az arány 46,46%. A sor végén kullognak Halmi, ahol a két szavazóházban átlagban 20,7 % ment el szavazni és Mikola, ahol ennél csak kicsivel jobb az eredmény a maguk 22,32 százalékával.

 

17.45 – Szatmár megyében 17 óra 30 percig a szavazásra jogosult több mint 300 ezer lakosból több mint 100.000 már leadta voksát. Városon magasabb a választási kedv, mint vidéken. Összesen eddig 811 személy szavazott mozgóurna segítségével, de összesen Szatmár megyében ennél sokkan többen kérvényezték azt, hogy otthonaikban, idősek otthonában vagy kórházban szavazhassanak. Valamivel kevesebb mint 8000 személy szavazott nem a lakóhelye szerint illetékes szavazóházban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: