2012-11-19 14:51:15• hírek • Szatmár.ro

EKE: perelik az illegálisan építkezőket

A Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület, a Túr Menti Védett Területek hivatalos gondnokaként, ez év áprilisában egy újabb projektet indított „A szennyező fizet! a Túr Menti Védett Területeken is" címmel. A projekt célja a védett területen illegálisan épülő létesítmények felszámolása és az eredeti természeti állapot helyreállítása.

A projekt egy újabb mérföldkőhöz jutott el. A napokban három illegálisan épülő létesítmény tulajdonosa, illetve építtetője ellen indul peres eljárás. A szóban forgó épületek mindegyike a Túr Menti Védett Területek határain belül helyezkedik el, a települések külterületében. Az építkezési munkálatok által olyan élőhelyeket tettek tönkre, amelyek védett állatoknak és növényeknek biztosítottak életfeltételeket. Ezek a növények, állatok és élőhelyek törvény által védettek és az ilyen és hasonló természeti értékek megőrzéséért hozták létre, többek között a Túr Menti Védett Területeket is.

- Szeretnénk felhívni a széles közönség figyelmét arra, hogy a környezetvédelmi törvény értelmében a környezetkárosító saját költségén helyre kell állítsa az okozott kárt. Az Erdélyi Kárpát Egyesület csak végső eszközként fordult a pereskedés útjára. Első ízben az illegális épületek tulajdonosai/birtokosai és az illetékes közigazgatási intézmények többszöri felszólításban és figyelmeztetésben részesültek, amelyeket sorra figyelmen kívül hagytak és nem tették meg a probléma megoldására irányuló lépéseket - mondja Dicu Levente Zsolt, az EKE ügyvédje.

A perekkel párhuzamosan felszolításra kerülnek a helyi önkormányzatok is, hogy tegyék meg a törvényes lépéseket az illegális építmények felszámolására. Amennyiben a helyi önkormányzatok nem tesznek eleget törvényben előírt kötelezettségüknek, az EKE peres úton szerez érvényt a törvénynek.

- Igyekszünk nyomást gyakorolni a polgármesteri hivatalokra, hiszen első szintű építési hatóságokként, kötelesek eljárni a törvénytelenül építkezőkkel szemben. A gyakorlatban sajnos ez nem jellemző vidékünkre. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az EKE költséges perekkel tartassa be az építkezési törvényeket, míg az ezért felelős hatóságok elmulasztják kötelezettségeiket - nyilatkozta Márk-Nagy János, a projekt koordinátora.

A peres ügyek célja az épületek lebontása és a „szennyező fizet" elv érvényesítése, amelynek értelmében az illegálisan építtető személynek köteles állnia a természet helyreállításának költségeit is a kiszabott büntetés mellett. A helyreállítási munkálatok több évig is tarthatnak és általában nagyon költségesek, a legtöbb esetben meghaladják a büntetések mértékét.

Illegális épület a Túrmenti Védett Területeken

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: