2011-11-21 15:51:42• hírek • Póti Orsolya

ECDL- képzések a rácsok mögött

Romániában is lehetőség nyílik arra, hogy a börtönbüntetésüket töltők ECDL-képzésekben vehessenek részt, és a büntetés-végrehajtó intézetben, speciális körülmények között diplomát is szerezhessenek. Szatmárnémetiben az alkalmazottak decembertől, míg a fogvatartottak februártól kezdhetik a tanfolyamokat - tudtuk meg Dinca Petruti-tól, a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatóságának főtisztjétől.

A tanfolyamokon azonban nem csupán a fogvatartottak, hanem a börtön alkalmazottjai is részt vehetnek, ugyanis a program során a büntetés-végrehajtó intézetek képzési rendszerének erősítéséről, fejlesztéséről lenne szó.

A számítástechnika területét átfogó tanfolyamok börtönökben való elindítása az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának javaslata volt, ugyanis ezáltal fejleszthetik az intézetek képzési rendszerét, visszaszorítanák a diszkriminációt, és nem utolsósorban növelnék a fogvatartottak szabadulásuk utáni munkába állásának esélyét.

A Szatmár megyei büntetés-végrehajtó intézetben Dinca Petruti, a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatóságának főtisztje ismertette 13 fogvatartott és öt börtöni alkalmazott előtt a projekt lényegét, valamint azt, hogy pontosan milyen modulokon vehetnek részt.

„A számítástechnikai felkészítés román börtönökben" elnevezésű projekt 2010 októbere és 2013 októbere között zajlik. Célja mintegy 2000 fogvatartott szakmai képzése (ECDL START/Equal Skills), valamint 1600 alkalmazott képzése.

Dinca elmondta, hogy a képzés után szerzett bizonyítványnak köszönhetően a fogvatartottak szabadulásuk után könnyebben kaphatnak állást. Bár ez többek érdeklődését is felkeltette, ám, amint kiderült, hogy az ECDL vizsgákon való részvételhez szükséges az érettségi diploma is, egyre kevesebben kezdtek hinni a tanfolyamok jelentőségében.

„Tudjuk, hogy a börtönökben alacsony képzésszinttel és kompetenciával rendelkeznek a büntetésüket töltők, így a képzések által is szeretnénk motiválni az iskola befejezésére. Az ECDL tanfolyamokon a szükséges dokumentumok beadását követően bárki részt vehet, azonban érettségi diploma hiányában nem vehetnek részt a vizsgán, így nem kapják meg a bizonylatot." - mondta el Petruti. A főtiszt mindenképp ajánlotta a tanfolyamokon való részvételt, hiszen ha a résztvevők nem is szereznek diplomát, de fejlesztik számítástechnikai képességeiket, tudásukat.

A tanfolyamok néhány városban már elkezdődtek, Szatmárnémetiben az alkalmazottak decembertől, míg a fogvatartottak februártól kezdhetik ezeket. Addig is a szükséges dokumentumok beadása révén be kell iratkozniuk a programba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: