2009-12-08 09:19:16• hírek • Garzó Ferenc/MTI

EBESZ: a választás szabályos volt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a romániai elnökválasztás második fordulója összességében a szervezet normáinak, a nemzetközi követelményeknek megfelelően zajlott le, ugyanakkor sürgetik a szabálytalanságokra vonatkozó információk mielőbbi kivizsgálását.

Az EBESZ romániai küldöttségének hétfői sajtótájékoztatóján mutatták be az összegző jelentést, amelyet a nemzetközi szervezet készített a romániai elnökválasztás második fordulójáról, az állásfoglalást ez a jelentés tartalmazza.
A Mircea Geoanát támogató Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége hétfőn  bejelentette: megóvja a választások eredményét, amely szerint a szociáldemokrata jelölt elvesztette a vasárnapi fordulót.

Az Országos Választási Iroda (BEC) közzétette a szavazatok teljes feldolgozása után kialakult eredményt, amelyet csak az alkotmánybíróság nyilváníthat hivatalos végeredménnyé.

A BEC összesítése szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Traian Basescu 5 275 808 szavazatot kapott, ez a leadott voksok  50,33 százalékának felel meg. Mircea Geoanára 5 205 760 ember szavazott, ami 49,66 százalékos eredménynek felel meg. A két jelöltet 70 048 szavazat választja el egymástól. Az adatok  értelmében Basescu újabb elnöki mandátumot nyert, és újabb öt évig lesz Románia államfője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: