2011-02-25 01:03:50• hírek • Szatmar.ro

Dzsudzsák brillírozott, a PSV továbbment

Tizennégy meccs, 38 gól, majdnem három találat meccsenként: a semleges szurkolók is remekül szórakozhattak tehát a labdarúgó Európa-liga 16-os döntőinek visszavágóin. Egyedül Párizsban nem született egy árva találat sem (igazi totógyilkos meccs volt ez), egyedül Stuttgartban nem örülhettek hazai gólnak a szurkolók, a sváb főváros mellett pedig egyedül Lisszabonban nem ünnepelhettek hazai továbbjutást.

Utóbbi mérkőzés az est legnagyobb drámáját produkálta. A Glasgow Rangers, miután hazai pályán egy utolsó percben kapott góllal 1-1-re végzett, Diouf góljával a 20. minutumban előnyhöz jutott a Sporting Lisszabon otthonában. A zöld-fehérek azonban az ex-rangerses Mendes gyönyörű góljával még a szünet előtt egyenlítettek, majd a 81. percben Djaló fejesével a vezetést is megszerezték. Eljött azonban az utolsó perc, ami ekkor a skótoknak kedvezett: a hazaiak lestaktikája csődöt mondott, Edu pedig húsz centiről továbblőtte a „protestánsokat."

Közel állt a drámához az előzetesen az egyik legjobban várt párharc, a Villarreal és a Napoli közötti visszavágó is, ráadásul a szó két értelmében is. A nápolyi 0-0 után az olaszok Hamsik csukafejesével a 17. percben megszerezték a vezetést. A gól után az ünneplő olasz szurkolók szektorának kerítése kidőlt, több néző a pályára esett, az első hírek szerint hárman is megsérültek, ám szerencsére egyik sem bizonyul súlyosnak. A szünet előtti percekben aztán Borja szinte eldöntötte a továbbjutást. Azért „csak szinte", mert a középpályás előbb Nilmarnak, majd Rossinak adott egy-egy gólpasszt, így a statisztikákba ez a két név kerül majd be. A második félidőben az olaszok nem adták fel, ám Cavani csak a kapufát találta el, így elmaradt ez a dráma is - legalábbis spanyol oldalon.


Továbbjutott a "sárga tengeralattjáró", nem maradt olasz csapat az EL-ben fotó: uefa.de
Továbbjutott a "sárga tengeralattjáró", nem maradt olasz csapat az EL-ben fotó: uefa.de


Visszavágott az utolsó perc a Young Boys csapatának is: a svájciak a ráadásban szerzett góllal nyertek egy hete hazai pályán a Zenit ellen, majd a szentpétervári hidegben Dzsemal révén a vezetést is megszerezték. Az oroszok Lazovics, Semak és Sirokov góljaival a 76. percig maguk javára fordították az állást, majd jött az utolsó perc...amikor Bienvenu a földön fekve a kapufára kotorta a labdát. Ha bemegy, a svájciak jutnak tovább.

És még maradjunk az utolsó percnél, valamint az orosz-svájci csatánál. Egy héttel ezelőtt a Basel már 2-0-ra is vezetett, a Szpartak Moszkva innen tudott fordítani 3-2-re. Természetesen egy utolsó perces találattal. Moszkvában, mínusz 14 fokban Chipperfield révén ismét a Debrecen és a Kolozsvári CFR korábbi ellenfele szerezte meg a vezetést, majd amikor mindent egy lapra feltéve rohamozott a továbbjutást jelentő gólért, akkor egy kontra végén McGeady megpecsételte a párharc sorsát. Nem fogják elhinni, egy 91. percben szerzett találattal.

Nem hagyta ilyen soká a döntést a Liverpool, amely egy szöglet után Kuyt révén már a 86. percben megszerezte a Sparta Prága elleni párharc egyetlen találatát. A vörösökkel ellentétben a Manchester City gálaelőadást tartott az Arisz Szaloniki ellen, amihez Dzeko két, Yaya Touré pedig egy góllal járul hozzá.

Az igazi gálát azonban a kijevi hidegben tartották, ahol a Dinamo egy héttel az isztambuli „mészárlás" után ismét négyet rúgott a Besiktasnak: Vukojevics, Gusev és Sevcsenko ezúttal is eredményes volt, rajtuk kívül Jarmolenko talált még be. A Leverkusen négy, az Ajax három gólos előnyt szerzett a Harkiv illetve az Anderlecht otthonában, a visszavágón pedig minkét gárda további két-két találattal boldogította az ellenfél kapusát. A németek góljait két középpályás, Rolfes és Ballack szerezték, a hollandokét pedig a szerb Szulejmani.

Hollandiában maradva a Twente 2-0-ás előnnyel fogadta a Rubin Kazanyt, ám az oroszok az első félidő közepén Ansaldi és Noboa bombáival két perc alatt ledolgozták hátrányukat. Nem roppantak meg ettől a hazaiak, akik Janssen 28 méteres löketével és Douglas fejesével szintén két perc alatt egalizáltak - igaz, a két hazai találat közé esett a szünet.

Végezetül pedig ejtsünk szót arról a két magyar játékosról, akik úgy várhatták a visszavágókat, hogy alapemberként volt esélyük hozzájárulni csapataik sikereihez (mert hogy Huszti alig játszik a Zenitben, Juhász pedig nem sokban reménykedhetett az Anderlecht hazai zakója után). Hajnal Tamás kezdőként kapott szerepet a Stuttgartban, amely 2-1-es hátrányát szerette volna ledolgozni a Benfica ellen. A két nagynevű együttes egy remek mérkőzést produkált, és bár a portugálok Salvio és Cardozo távoli bombáival ezúttal is nyerni tudtak, a sváboknak is megvoltak a helyzeteik, ám a sok sebből vérző gárdában ezúttal csak Okozaki nyújtott kiemelkedőt.


Dzsudzsák egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a PSV sikeréhez fotó: uefa.de
Dzsudzsák egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a PSV sikeréhez fotó: uefa.de


A francia és a holland bajnokság listavezetőinek első összecsapásán a Lille sokáig vezetett 2-0-ra, ám a PSV Eindhoven a hajrában egyenlíteni tudott. A franciák már ekkor is tartalékosan léptek fel, amit a visszavágón tovább fokoztak. Ennek ellenére Frau révén a 23. percben a vendégek szerezték meg a vezetést. Előnyüket az 55. percig tartották, amikor is jött Dszudszák Balázs, aki egy jobb oldali szabadrúgásból kilőtte a kapu hosszú alsó sarkát. A 67. percben aztán Lens Berg passza után mattolta a francia védelmet, újabb hat perccel később pedig Dzsudzsák tekert középre tökéletesen egy szögletet, Marcelóra senki sem figyelt, a brazil pedig bebiztosította a PSV továbbjutását.

Európa-liga, 16-os döntő, visszavágók (zárójelben az összesített végeredmény):

Zenit Szentpétervár - Young Boys 3-1 (4-3)
gólok: Lazovics (41.), Semak (52.), Sirokov (76.) illetve Dzsemal (21.)
A hazaiaknál Huszti Szabolcs a 83. percben lépett pályára

Sporting Lisszabon - Glasgow Rangers 2-2 (3-3, idegenben lőtt góllal)
gólok: Mendes (42.), Djaló (83.) illetve Diouf (20.), Edu (92.)

Liverpool - Sparta Prága 1-0 (1-0)
gól: Kuyt (86.)

Szpartak Moszkva - Basel 1-1 (4-3)
gólok: McGeady (90.) illetve Chipperfield (16.)

PSV Eindhoven - Lille 3-1 (5-3)
gólok: Dzsudzsák (55.), Lens (67.), Marcelo (73.) illetve Frau (23.)
a hazaiaknál Dzsudzsák Balázs a 87. percig volt a pályán

Leverkusen - Metaliszt Harkiv 2-0 (6-0)
gólok: Rolfes (47.), Ballack (70.)

Ajax - Anderlecht 2-0 (5-0)
gólok: Szulejmani (11., 17.)
A vendégeknél Juhász Roland végig a pályán volt

Braga - Lech Poznań 2-0 (2-1)
gólok: Alan (8.), Lima (36.)

Dinamo Kijev - Besiktas 4-0 (8-1)
gólok: Vukojevics (3.) Jarmolenko (55.), Gusev (64.), Sevcsenko (74.)

Twente - Rubin Kazany 2-2 (4-2)
gólok: Janssen (45.), Douglas (47.) illetve Ansaldi (22.), Noboa (24.)

Manchester City - Arisz Szaloniki 3-0 (3-0)
gólok: Dzeko (7., 12.)

Paris St.Germain - BATE Boriszov 0-0 (2-2, idegenben lőtt góllal)

Stuttgart - Benfica 0-2 (1-4)
gólok: Salvio (31.), Cardozo (78.)
a hazaiaknál Hajnal Tamás a 78. percig a pályán volt

Villarreal - Napoli 2-1 (2-1)
gólok: Nilmar (43.), Rossi (45.) illetve Hamsik (17.)

Korábban:

CSZKA Moszkva - PAOK Szaloniki 1-1 (2-1)
Porto - Sevilla 0-1 (2-2, idegenben lőtt gólokkal )

Az Európa-liga nyolcaddöntői: március 10.-17.
Benfica- Paris St.Germain
Dinamo Kijev - Manchester City
Twente - Zenit Szentpétervár
CSZKA Moszkva - Porto
PSV Eindhoven - Glasgow Rangers
Leverkusen - Villarreal
Ajax - Szpartak Moszkva
Liverpool - Braga

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: