2011-02-15 08:24:59• hírek • MTI

Moszkvában divatba jött a személyes bunker

Moszkvában a tehetősebbek körében divatba jött a föld alatti személyes bunker építése, s ilyenre minden további nélkül szert lehet tenni egy egészen szerénynek tűnő moszkvai irodában, amely egyébként nagyobb óvóhelyek építését is vállalja.

A bunkerekkel szemben támasztott követelményeket és minőségi, műszaki előírásokat még a szovjet időkben dolgozták ki és rögzítették hivatalosan, így a spanyolviaszt nem kellett feltalálni, csak alkalmazni a kisebb méretekre, valamint kevéske luxussal köríteni.

A lényeg: 40 centiméter vastag vasbeton falak, belül autonóm szellőztető, légszűrő, fűtő, energia- és vízellátó berendezések. Egy ilyen bunker állítólag megóvja lakóját bármiféle műszaki katasztrófa, árvíz, földrengés, gáztámadás, de még egy nukleáris robbanás következményeitől is, el lehet benne bújni a kommandósok elől. Vagyis szinte minden bajt ki lehet benne bekkelni, kivéve talán egy nagy meteorbecsapódást. Szükség esetén pedig széfnek is használható.  
A bunkert kulcsra készen, a megrendelő ízlése szerint berendezve adják át. A szürke beton falakat faburkolás borítja, a konyhában van mosogató és hűtőszekrény, a fürdőszoba a legújabb divat szerinti. Kívánságra épülhet a bunkerben moziterem, könyvtár, vagy akár szauna is. A kedves vevő pénzéért bármiféle szeszélyt teljesítenek az építők: a személyes bunker ára mintegy 24 millió forintnak megfelelő összegnél kezdődik. 

A cég ugyan nem adja ki megrendelőit, de annyit hajlandó elárulni, hogy közülük többen láthatók a tévében, és sokan Moszkva legdrágább negyedében, az előkelő Rubljovkán laknak.


Luxusbunker: csak bírjuk megfizetni
Luxusbunker: csak bírjuk megfizetni


Az új divatról beszámoló Komszomoszkaja Pravda című lap mégis talált valakit, aki bunkert építtet. Az illető Andrej Szolovjov építési vállalkozó, aki arra számít, hogy 2012-ben eljön a világvége. Nem elégedett meg a típustervekkel, hanem az interneten talált rá Jevgenyij Ubijkóra, aki saját tervei alapján épült bunkert kínált. A végzettségére nézve hadmérnök kidolgozta a világ keletkezésének elméletét is mindenféle történelmi legendára, hiedelemre és babonára alapozva, ebből pedig kiszámította, hogy az Armageddon 2012-ben következik be. Munkához látott és megtervezett egy kapszulát, amely állítása szerint úszik a vízen, éghetetlen, megóv a gombáktól és baktériumoktól akár negyven napon át. Kísérletezésre - tekintettel a közeli világvégére - nem volt idő, a prototípus előállítását Szolovjov finanszírozta, aki 80 ezer dollárt fektetett a projektbe.

A lap szerint a túlélés nyilvánvalóan trend, s ez az interneten is jól látható, bár a kevésbé módos érdeklődők csak a hajdinakását és a tiszta vizet vásárolják és raktározzák nagy mennyiségben, míg a mozgalom egészen egyszerű résztvevői megelégszenek egy gázmaszkkal, amely mindössze 4700 forintnyi rubelbe kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: