2018. április. 20., péntek
Névnap:
2015-08-05 15:58:30• hírek • Szatmár.ro

Dzsessz-mozaik - reneszánsz zenével, kiállításokkal és bemutatókkal tarkítva

Váczi Eszter & Quartet, ASH band, Carmina Renascentia és Elsa Valle y sus Hermanos, Universitas Trió és Jazz Waves Trio & Dorka - hangulatos koncertek hangulatos és különleges helyszíneken, érdekes kiállítások a PMN minden napján.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az idei Partiumi Magyar Napok során -a megszüntetett dzsesszfesztivál egyfajta pótlásaként - minél több dzsessz és blues-koncerttel kedveskedjenek a műfaj kedvelőinek - és nem csak. Rögtön a PMN első napján, augusztus 17-én három koncert közül választhatnak (vagy mind a hármat végigélvezhetik), hiszen a Tűzoltótorony tövében 19 órától a jól ismert és közkedvelt, dzsesszes harmóniákkal és ritmikákkal átitatott popzenét játszó Jazz Waves Trio & Dorka lép színpadra. Őket 21 óra 30 perctől a hamisítatlan afro-dzsesszt előadó Elsa Valle y sus Hermanos követi - a zenekar tagjai között létező szövetség tele van érzelmekkel és élményekkel, melyeket mind-mind szinte tapintani lehet zenei párbeszédeik alatt. S akinek ennyi zene még nem elég, azt 23 órától a Music'at Caffe & Pubban az LS Band várja. Érdekes kiállítás is nyitja kapuit hétfőn, 17 órától a filharmónia előcsarnokában, ahol Egy kalap alatt láthatóak Görbe Éva babái, Ankorovits Róbert festményei, Gyarmati Tamás és Rákosi Attila szobrai, Lupu Leonard grafikai munkái.

Augusztus 18-án a Szatmár Megyei Múzeumban 17 órától Paulovics László mutatja be  Szatmárnémeti - a város arcai című képzőművészeti kiállítását, 23 órától pedig a Music'at Caffe & Pubban Láposi Csaba Elvis feat. ASH band várja a közönséget egy kis éjszakai zenehallgatásra.

Váczi Eszter és zenekara

Különleges helyszíneken különleges zenei csemegék: szerdán, augusztus 19-én, 18 órától a Római Katolikus Püspökség Aranytermében a Carmina Renascentia régizene együttes muzsikál. Az együttes főként XV., XVI. és XVII. századi erdélyi, magyar, és nyugat-európai énekes és hangszeres muzsikát szólaltat meg korabeli hangszereken és feladatának tekinti egy olyan zenei híd kialakítását, amely a mai modern zenei ízlésvilághoz közelebb hozza, előadásmódja által élővé varázsolja a hazai és nyugati kiadványokban fellelhető egyházi és világi darabokat. Tagjai mind a volt Collegium együttesben játszottak, és ezáltal több évtizeden át tevékenyen részt vettek az erdélyi régizene-mozgalom fejlődésében. Talán nem véletlen, hogy a reneszánsz hangulathoz illően, ezen a napon nyílik meg 17 órától az Art Caféban Szemák Zsuzsa A NŐ festménykiállítása, Cserey Csaba zenei aláfestésével. 23 órától pedig a Vécsey-ház (Szépművészeti Múzeum) udvarán az egyik legnépszerűbb magyarországi dzsesszzenekar, Váczi Eszter & Quartet zsongító-andalító koncertjével zárul a nap - melynek élményeiből nem Csak a nevetés marad meg.

Augusztus 21-én, pénteken a Dinu Lipatti Filharmónia termében 18 órától csendülnek fel Haydn, Mozart, Grieg, Fauret és Kodály művei az Universitas Trió - dr. Fátyol Rudolf hegedűművész, dr. Duffek Mihály zongoraművész és Molnár Zsolt gordonkaművész - előadásában.

A Kossuth-kerti Zöld Házban szombaton délben nyílik A zöld világ a tied is elnevezésű virág- és lepkekiállítás, a Nagysátorban 16 órától kezdődik az Irodalmi délután melynek keretében bemutatkozik a csíkszeredai BookArt Könyvkiadó, illetve műveiből olvas fel Kemény István (Budapest), Vermesser Levente (Balánbánya), Vida Gábor (Marosvásárhely) és Jánk Károly (Szatmárnémeti), 18 órától pedig A Károlyi grófok nyomában járhatunk az Egyedi Bernadette és Egyedi Zsolt által készített dokumentumfilm segítségével - mely a magyar nemesség egyik kiemelkedő családjának életébe,  mindennapjaiba igyekszik bevezetni a nézőt, bemutatva a központi birtokot, a grófok egykori szokásait, vallási központjukat, ősi kriptájukat Kaplonyban.

Szintén a Nagysátorban kerül sor augusztus 23-án, vasárnap 16 órától Les Gábor, a jelenleg Magyarországon, Bodonyban élő és alkotó, nagybányai származású keramikus-fazekasmester előadására népművészetről, mesterségről, életről és a szatmári fazekasság gyakorlatáról.

A PMN Kiemelt támogatói:
Nemzeti Kulturális Alap, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány

Arany fokozatú támogatói:
Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csíki sör, Barta Ati, CBA Nord Vest

Ezüst fokozatú támogatói:
Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatehnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Beta Security, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: