2011-05-01 20:46:57• hírek • Piros Christa

Dzserba, a lótuszevők földje

Homérosz eposza szerint szerint Dzserba a lótuszevők földje, itt talált menedéket a vihar elől Odüsszeusz. A legénységnek felajánlott mézédes lótusz hatására majdnem ott is ragadtak mindnyájan a szigeten, mert a tengerészek nem akarták ott hagyni a mennyei eledelt. A dzserbaiak úgy tartják, valamennyien Odüsszeusz tengerészeinek leszármazottai. Manapság már alig lehet lótuszt találni a szigeten, de a helyiek szívesen emlegetik a legendát.

Aki ősztől tavaszig utazik Tunéziába, jól teszi, ha minél délebbi célpontot választ, hiszen annál melegebb van. Dzserba szigetén például télen is felkúszik a hőmérő higanyszála 20-25 fokig. A tenger ilyenkor fürdésre nem alkalmas, de a szállodákban van fedett medence. Télen még jobban esik a séta és a napozás a tengerparton, délután pedig kirándulásokat tehetünk a sziget különböző részeire. A sziget fővárosa Houmt Souk, amely egységesen fehérre meszelt falú házaival, kellemes, üldögélésre csábító tereivel és keskeny, kanyargós utcáival igazán elragadó település. Érdemes végigjárni a bazár (szuk) minden utcáját: friss gyümölccsel, bódító illatú fűszerekkel térhetünk onnan haza. A főváros mellett, Erriadhban a világ egyik legrégibb zsinagógája, benne az egyik legrégibb Tóra található. Ez az egyik utolsó megmaradt észak-afrikai zsidó közösség otthona, híres zarándokhely.

Dzserba

Dzserbán a mecsetek is mind fehérre vannak meszelve, a legszebb közülük, a guellalai azonban már nem vallási célokat szolgál: néprajzi múzeumot rendeztek be benne. Hagyományos öltözetbe bújtatott bábuk szemléltetik az egykori szokásokat az esküvői előkészületektől az olajbogyó sajtolásáig, mindezt megfelelő zene is kíséri. Hagyományos öltözetek, kézi szőttesek, szőnyeg, fazekasok munkái egy másik múzeumban is megtekinthetőek a szigeten: a Lalla Hadria múzeum a Djerba Explore parkban található. A park a múzeumon és a skanzenen kívül egy 400 egyedet számláló krokodilfarmot is rejt.A sziget bejárásához motort is elég bérelni, a szárazföldön lévő nevezetességekhez azonban már autó kell, de befizethetünk egy kirándulásra is. Bárhogy is közelítjük meg a Medenine vagy Tataouine melletti gorfákat és ksarokat, a világon egyedülálló épületeket csodálhatunk meg. A gorfa az útra merőlegesen épült, 8-10 m hosszan elnyúló dongaboltozatos építmény. Vályogból készült, eredetileg a termények tárolására használták. Később nagycsaládok ideiglenes lakhelyéül is szolgált. Az egymásra épült gorfák lépcsővel, létrával, belső folyosókkal közelíthetők meg.

Dzserba

A gorfa sohasem áll magában: több tucat gorfával együtt alkot egy nagyobb komplexumot. A különböző belmagasságtól függően akár nyolc emeletet is egymásra építhetnek. Az ilyen épületegyüttest hívják ksarnak. Ez a faluközösség közös raktára, piaca, gyülekező- és búvóhelye, a társasági élet színtere.

Dzserba

A szigeten a legfontosabb táplálék a hal és a tenger gyümölcsei, amelyet sokféle formában és ízesítéssel készítenek el a helyi szakácsok. A húsok közül a legnépszerűbb a birka, ebből készül a kuszkusz is. Kiválóak és változatosak a saláták. Helyi ízesítő a harissa, a csípős paprikakrém, amelyet hagymával, fokhagymával, kapribogyóval, olívaolajjal kevernek. Feltölthetjük kiürülőben lévő vitaminraktárainkat is: Tunéziában a narancs, mandarin, banán is megterem, datolyája pedig a legjobb minőségű a világon.

Dzserba

Az egzotikumokra vágyók vízipipával térnek haza úti emlékként, áruk 20-30 dinárt kóstál. Vigyázat: a vízipipa alja üvegből készült, a szállításnál különösen óvatosan kell bánni vele! Nagy dobozokban külön vízipipa-dohányt is kapni, sokféle ízesítéssel. A legtöbben kerámiából készült emléktárgyakat vásárolnak, melyek gondosan becsomagolva biztonságosan hazahozhatók. A fazekasműhelyekből kikerülő tálakat, korsókat és más edényeket kézzel festik, áruk mérettől és kidolgozottságtól függően 3-30 dinárig terjed. A datolya is tipikus úti emlék: sokkal frissebb és finomabb, mint amit nálunk lehet kapni.

Dzserba

Tippek, információk:

Dzserbán olcsóbb a nyaralás, mint a felkapottabb szárazföldi üdülőhelyeken: Hammametben vagy Sousse-ban. Itt a luxus is megfizethető. Dzserbára jellemzőek a 4-5 *-os szállodák, de ha utazási irodánál fizetünk be egy nyaralást, a repülőjeggyel együtt is kevesebbe kerül a szállás félpanzióval, mintha egyénileg intéznénk.
Pénznem: tunéziai dinár (1 TND kb. 23 lej, 162 Ft)
Pénzváltás: bankban a legcélszerűbb, a szállodákban sokkal rosszabbul váltják az eurót vagy dollárt.
Árszínvonal: olcsó

Dzserba

 

Dzserba

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: