2009-05-18 11:33:30• hírek • MTI

D-vitamint a napfényből

A több napfény csökkenti a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát idősebb korban azáltal, hogy segíti a D-vitamin termelődését - állítják brit kutatók a Diabetes Care című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányukban.

A Warwicki Egyetem kutatócsoportja 3 ezernél több ember vizsgálata alapján állapította meg, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható egy anyagcserezavarral, az úgynevezett metabolikus szindrómával, melyet hasra hízás, valamint a vérnyomás, a koleszterin- és vércukorszint emelkedett értéke jellemez.

A vizsgálatban résztvevő, Kínában élő 50 és 70 év közötti emberek 94 százalékánál találtak D-vitaminhiányt, a tesztalanyok 42 százalékának pedig metabolikus szindrómája volt. Az idősebb embereknél tapasztalt vitaminhiányt a szervezet öregedési folyamatai és életvitelük megváltozása okozza.

Oscar Franco vezető kutató úgy véli, a D-vitaminhiányos állapot világszerte egyre gyakoribb, különösen az életkor előrehaladtával. Mivel a hiányállapot összefüggésben van a metabolikus szindrómával, szívbetegségekhez, szélütéshez, diabéteszhez vezethet.

A D-vitamint termelődéséhez hozzájárul a bőrt ért napsugárzás, de olyan ételek is sokat tartalmaznak belőle, mint a zsíros halak és a tojás. Franco szerint az idősebb emberek kevésbé figyelnek étrendjükre, valamint kevesebb időt töltenek a szabadban, sőt ilyenkor szinte teljesen elfedik testüket ruházatukkal.

A kutatók azt javasolják: töltsenek több időt napfényen az idősebbek is, természetesen ügyelve a fényvédelemre, elkerülve a leégést, hiszen utóbbi növeli a bőrrák kockázatát.


Tengerpart, simogató napfény - sokan szeretnének ilyen időskort megélni
Tengerpart, simogató napfény - sokan szeretnének ilyen időskort megélni


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: