2006-09-06 23:02:42• hírek • Szatmár.ro

Óvatosan a vitaminokkal!

vitaminAz emberek a bekapkodott tablettáktól egészséget, karcsúságot és örök fiatalságot remélnek.

A jóléti országok lakossága évről évre nagyobb összeget költ különféle táplálékkiegészítőkre és vitaminkészítményekre. Az emberek a bekapkodott tablettáktól egészséget, karcsúságot és örök fiatalságot remélnek.

A táplálékkiegészítők hasznos vagy káros voltáról gyakran a szakértők véleménye is eltér. Az arany középutat vallók szerint a mértéktartás a legfontosabb. Ma már szinte mindenre létezik gyógyhatású készítmény a hajhullástól a szemfáradtságon át a memóriagyengeségig. E tabletták többsége vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Bár ezek a szervezet számára létfontosságúak, a belőlük bejuttatott mennyiség könnyen túllépheti a szükséges értéket.

A legtöbb szakértő azt hangsúlyozza, hogy egy egészséges, változatosan táplálkozó felnőtt az elfogyasztott élelmiszerekkel együtt hozzájut a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ugyanakkor nagy tévedés azt gondolni, hogy a rendszertelen, egészségtelen étkezés káros hatásait ellensúlyozni lehet néhány tablettával. Bármennyire modernek a szóban forgó készítmények, a természetes élelmekben föllelhető tápanyagokat nem képesek helyettesíteni.

Kinek van szüksége pótlásra?

Vannak olyan emberek, akiknek a szervezete az átlagosnál nagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot igényel. Ebbe a csoportba tartoznak a várandós nők, a szoptatós anyák, a növésben lévő gyerekek, a diétán lévők és a rendszeres gyógyszerszedők éppúgy, mint a dohányosok és az italosok. Az ő esetükben kiegyensúlyozott étrend mellett is hasznosak lehetnek a táplálékkiegészítők.

A kismamáknak a terhesség idején közel kétszer annyi vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, mint korábban. Vasból 15 helyett 20 mg-ot, folsavból 0,2 mg helyett 0,6 mg-ot és B6-vitaminból 2 helyett 2,6 mg-ot kellene fogyasztaniuk. A kalciumbevitel növelése szintén nagyon fontos.
A kávé és az alkohol arra ösztönzi a veséket, hogy több vizet válasszanak ki. Ezzel sok, vízben oldódó magnézium vész kárba.

A dohányzással szintén veszít a szervezet a C-, A- és E-vitamin mennyiségéből. Így a cigarettázóknak naponta legalább 40 mg-mal több C-vitamint és magas szeléntartalmú élelmiszereket (pl. élesztő, hal, tejtermékek) kellene magukhoz venniük.

Csak kúraszerűen érdemes

Bár a táplálékkiegészítők mindegyike szigorúan bevizsgált, vény nélkül megvásárolható termék, tartós szedésüket mégis érdemes megbeszélned a háziorvossal. Különösen akkor, ha egyszerre többféle készítményre tartasz igényt. Általánosságban igaz, hogy egy doboznyi tabletta beszedése után szünetet kell tartani. A szerek pontos összetevői és az előírt napi adagok minden esetben fel vannak tüntetve a csomagoláson. Az ajánlott bevitel mennyiségét sosem szabad túllépni. Ha bármilyen mellékhatást vagy kellemetlen tünetet tapasztalsz, azonnal hagyd abba a készítmény szedését.

A vitaminok és ásványi anyagok túladagolásának ugyanis számos kockázata van. A túlzott káliumfogyasztás például megakadályozza a vas felszívódását. Az A- és D-vitamin túladagolása fontos szerveket károsíthat, a sok cink pedig csökkenti a szervezetben a szulfátokat, továbbá a HDL, azaz jó koleszterin szintjét. hölgyvilág

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: