2009-03-20 12:10:10• hírek • Tóth Klarissz

D-vitamin és Napflört

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyeket elsősorban a táplálékok által igyekszünk magunkhoz venni. A változatosan összeállított étrend többnyire fedezi a vitaminszükségletet, de a legtöbb esetben ezeket táplálékkiegészítő formájában pótolni kell. A D-vitamin az egyik legfontosabb „alapvitamin".

Szerepe, hogy elősegítse a foszfor és a mész fogakban, valamint csontokban való lekötését, másodsorban ezekből az ásványi anyagokból olyan menyiséget kell visszatartson a szívben, az izmokban, az idegekben és a vérben, ami elegendő azok természetes, jó működéséhez. A terhes kismamáknak és a kisgyermekeknek különösképpen szükségük van D-vitaminra. Nem véletlen, hogy a növésben levő gyerekeknek nagy D-vitamin tartalma miatt, gyakran csukamájolajat adnak. Amennyiben a szervezetben nagyobb mértékű D-vitaminhiány lép fel, olyan betegségek jelentkezhetnek, mint a fogszuvasodás, a csontporlékonyság, különböző bőrbetegségek, depresszió, daganatos megbetegedések vagy éppen az angolkór.

Mindenkinek szüksége van D-vitaminra, melyeket elsősorban a következő élelmiszerekből vehetünk magunkhoz: csukamájolaj, élesztő, gombafélék, máj, zsíros sajtok, tej, vaj, tejföl és különösen a kövér halfélék. A szakemberek azt hangoztatják, hogy a tehéntej és a tojás csak abban az esetben tartalmaz D-vitamint, ha az állatokat friss fűvel etették és napon tartották, mivel a napfény köztudottan dúsítja az élelmiszerek D-vitamintartalmát.

Valahányszor a napflört szóba kerül, szinte mindenki azonnal a napsütés D-vitamin képző hatására asszociál. Ez valóban így van, mivel az ibolyántúli sugarak elősegítik, hogy a bőr alatt D-vitamin képződjön. Használjuk ki a közelgő tavasz és nyár napsütötte időszakát egy kiadós D-vitaminfeltöltő napflörtre.

A vitaminok, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: