2010-02-08 14:55:06• hírek • Gozner Gertrud

Duty free boltok cigaretta és alkohol nélkül?

Vasile Blaga belügyminiszter szerint aggasztó méreteket ölt a cigaretta-üzérkedés a határokon, ezért ennek korlátozására, sőt, megszüntetésére lenne szükség.

Az Országos Határrendészet hétfői évértékelő gyűlésén a szaktárca vezetője bejelentette: javaslatot tett a kormánynak, hogy a duty free üzletek kínálatából vonják ki dohánytermékeket és a szeszes italokat. Ezáltal szeretnék elejét venni a határokon át folyó kiskereskedelemnek.

Blaga szerint a pénzügyminiszter hamarosan egy ezt célzó jegyzetet terjeszt a kormány elé, ami valószínűleg elfogadásra is kerül. A belügyminiszter szerint a javaslat egy minisztériumi rendelet révén azonnal bevezetésre is kerülhetne.

A dohánytermékekkel való üzérkedés 2009-ben korábban nem tapasztalt szintre emelkedett, miután a cigaretta ára szinte megduplázódott. Csak a tavalyi év folyamán a határrendészek 7,3 millió csomag csempész cigarettát koboztak el. A Románián keresztül az uniós országokba jutó csempészáru pedig rontja az ország hitelét és veszélybe sodorhatják a schengeni övezethez való csatlakozást.

Emil Boc kormányfő már tavaly úgy nyilatkozott, hogy a duty free üzletek a csempészet melegágyát képezik, ha a termékeket a vásárlók nemcsak saját használatra veszik. Ezért szükség van egy értékhatár bevezetésére az ott vásárolt áruk esetében. Azonban ezt a javaslatot annak idején a Pénzügyminisztérium elvette, mivel az rosszt fényt vetne a Vám- és Pénzügyőrség tevékenységére.

Jelen pillanatban az országban ötven engedélyezett duty free üzlet működik, ebből 45 darab 12 határátkelőnél helyezkedik el. A Pénzügyőrség és a Vámhivatal kimutatásai szerint a 2008-ban elkobozott dohányáru 40 százaléka a duty free boltokból származott. A tanulmány szerint a duty free üzletek az illegális cigaretta-kereskedelem legfőbb beszállítói, és leginkább a nem uniós országhatárok - Ukrajna, Szerbia, Moldova - mentén virágoznak.

Szatmár megyében a Halmi határátkelőnél hét ilyen vállalkozás üzemel. Legutóbb október 14-én tartottak nagyszabású ellenőrzést náluk, amelynek során számos rendellenességre lettek figyelmesek a pénzügyőrök. Az akció során árut foglaltak le és számos bírságokat osztottak szét a cégeknek. Ha betiltják a szeszes ital és a cigaretta forgalmazását, ez akár a duty free üzletek bezárásához is vezethet, azonban ez valószínűleg nem szabna gátat az ukrán cigaretta bejövetelének.


Aggasztó méreteket ölt a cigaretta-üzérkedés a határokon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: