2019-08-03 09:08:03• hírek • Bede Emőke

Durván megbüntetik a sertésgazdákat, akik magasról tesznek az óvintézkedésekre

Rendkívüli közleményt adott ki a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, ugyanis az elmúlt napokban drasztikusan megugrott azon gazdaságok száma, melyekben laborvizsgálatok által is igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét.

Július utolsó napján nem kevesebb mint tizenhét afrikai sertéspestis által fertőzött gazdaságot tartottak számon Szatmár megyében: Kökényesden nyolcat, Nyírestanyán, Tasnádszarvadon és Újbereken kettőt-kettőt, Tasnádon, Halmiban és Tasnádszántón pedig egyet-egyet. Ugyanakkor további hat ASP-gyanús minta elemzése jelenleg is zajlik, de a szakemberek ezekkel kapcsolatban sem kecsegtetnek sok jóval. Az említett gócpontokban összesen 15 olyan sertést találtak, melyekkel a fertőzés végzett, 5-öt a tulajdonos vágott le, további 182-t pedig a hatóság embereinek kellett leölniük. Fontos azonban pontosítani, hogy csak és kizárólag azok az állatok kerülnek leölésre, melyek a fertőzés által érintett gazdaságban éltek.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő oka a biztonsági intézkedések be nem tartásában keresendő – fejti ki közleményében a DSVSA, majd azt is hosszan részletezik, milyen esetekre is kell gondolni ez alatt. Az igazgatóság szerint a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történtő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


A DSVSA által felállított játékszabályokat már csak azért is érdemes szem előtt tartani, mert az ezekre fittyet hányó gazdákat megbírságolják, mi több, a kártalanításra való jogosultságukat is elvesztik. Az igazgatóság pedig nem viccel: az elmúlt hét során három hanyag gazdát nem kevesebb mint 3 600 lejre bírságoltak fejenként a biztonsági óvintézkedések be nem tartása miatt. A rendőrséggel közös akció során pedig 3 felnőtt disznót is elkoboztak összesen 5720 lej értékben, melyeket engedély nélkül szállítottak volna át a megye területén.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: