2016-09-23 09:40:28• hírek • MTI

Durván fogy Japán lakossága, de nem tartanak tőle

Abe Sindzó japán kormányfő szerint az elöregedő, fogyó népesség nem teher, hanem ösztönzés a világ harmadik legnagyobb gazdasága számára: az olyan újítások, mint a robotok, vezeték nélküli érzékelők és a mesterséges intelligencia segítségével serkenti a produktivitást.

Abe néhány nappal azután beszélt erről, hogy közzétették a hivatalos adatokat, amelyek szerint a 65 éves és annál idősebb japánok száma 34,6 millió, azaz a népesség 27,3 százaléka, ez pedig a legmagasabb aránynak számít a fejlett országok körében.

"Egyáltalán nem aggódom Japán demográfiai gondjai miatt" - mondta Abe egy, a Reuters brit hírügynökség által New Yorkban szervezett rendezvényen szerdán előre megírt beszédében. Megjegyezte: a japán bruttó hazai termék (GDP) annak ellenére nőtt, hogy az elmúlt három év alatt 3 millióval csökkent a munkaképes korúak száma.

"Lehet, hogy Japán öregszik, a lakossága fogy, de ez ösztönzőleg hat ránk" - mondta a japán kormányfő.
"Paradox módon Japán demográfiai helyzete nem teher, hanem bónusz számunkra" - jelentette ki.
A kormányfő ugyanakkor szeretné, ha a japán lakosság fogyása 2060-ra 100 millió embernél, azaz a jelenlegi lélekszám nagyjából négyötödénél megállna. A kormány szeretné azt is, hogy a nők a jelenlegi átlagos 1,4 gyermek helyett 2,1 gyermeknek adjanak életet, megakadályozva a népességfogyást.

Abe közölte: a munkaerő csökkenését inkább a nők és az idősebbek bevonásával kellene ellensúlyozni, nem pedig bevándorlókkal, bár ebben a kérdésben is megfontolás tárgyát képezik bizonyos változtatások.

Abe hangsúlyozta egyúttal, hogy a gazdaság továbbra is a fő prioritás marad. A politikus 2012 decemberében foglalta el ismét a kormányfői tisztséget azzal az ígérettel, hogy az Abenomics néven ismert gazdaságpolitika - nagyfokú monetáris lazítás, állami költekezés és strukturális reformok - révén felgyorsítja a gazdaság fejlődését. Bírálói eközben amiatt aggódnak, hogy Abe a gazdasági fejlődés ösztönzése helyett inkább a második világháború után elfogadott japán pacifista alkotmányt akarja módosítani.

A kormányfő az is közölte, hogy a kabinet kérni fogja a parlament gyors jóváhagyását a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséghez (TPP), és szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok is járjon el hasonlóképpen.

A Barack Obama amerikai elnök vezette adminisztráció minél előbb szeretné meggyőzni a republikánus vezetőket, hogy a kongresszus fogadja el a 12 ország közötti kereskedelmet szabályozó megállapodást, mielőtt a november 8-i elnökválasztás után beállna a "béna kacsa" állapot. Hillary Clinton demokrata párti és Donald Trump republikánus elnökjelölt egyaránt ellenzi a megállapodást, amely népszerűtlen mind az amerikai szakszervezetek, mind a környezetvédő szervezetek körében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: