2016-02-04 11:40:08• hírek • Kocsis Zoltán

Durva! Mikolában kezdődött legszárazabban az év

Az elmúlt esztendőben - a kormányhivatal adatai szerint - több mint 225.000 hektárt sújtott az aszály Szatmár megyében. Hogy az idei esztendő milyen lesz, azt még nehéz megmondani, a szakemberek azonban újabb száraz évre számítanak. Annak ellenére, hogy januárban a csapadékmennyiség még tartotta magát a sok éves átlaghoz - leglábbis a megye legtöbb részén.

A vízügyi igazgatóság adatai szerint az új év első hónapjában jelentős különbségek voltak a megye különböző területei között a lehullott csapadék mennyiségét tekintve. A legtöbb a Valea Rea mentén hullott: a Lajosvölgyén lévő mérőállomás 114, a Kányaházán található pedig 110 liter csapadékot mért egy négyzetméteren. Ez a két állomás mért csak 90 liternél több csapadékot.

A skála szárazabb végén a Túr mente található, azon belül is Mikola. A Szatmárnémetitől északkeletre található településen alig 17 (!) liternyi csapadékot mértek. Hogy ez mennyire extrém mennyiség, azt jól mutatja, hogy a „második legszárazabb település" Túrterebes, ahol 42 liter csapadék hullott januárban négyzetméterenként. Csak ezen a két településen mértek 50 liter alatti csapadékmennyiséget.

A vízügyi igazgatóságnak összeen 17 mérőállomása van a megyében. Ezek közül Avasfelsőfaluban 68, Bujánházán 78, Vámfaluban 74, Nagylegelőn 68, Nagygércén 62, Balotafaluban 66, Szamosborhídon 85, Alsószoporon 68, Királydarócon 64, Domahidán 53, Börvelyben 61, Szilágykorondon 50, Szakaszon pedig 66 liter csapadékot mértek négyzetméterenként januárban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: