2014-01-24 10:04:18• hírek • MTI

Dumitru Marinescu: román zászlót a magyar pártok székházaira!

Dumitru Marinescu, a székelyföldi Kovászna megye prefektusa arra készül, hogy a román zászló kitűzésére kötelezze a magyar pártokat - nyilatkozta csütörtökön a prefektus az Agerpres hírügynökségnek.

A prefektus elmondta, hamarosan mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), mind a Magyar Polgári Pártot (MPP), mind az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) levélben szólítja fel, hogy tegyenek eleget a törvényes előírásoknak, és tűzzék ki székházaikra a román nemzeti lobogót.

A prefektus megjegyezte, egy lakossági panasz alapján előbb a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) szólította fel a zászló kitűzésére. A párt illetékesei eleget tettek a felszólításnak, de Marius Obreja liberális szenátor egy beadványban azt kérte, hogy a törvényt a magyar pártok székházaira is alkalmazzák.

A prefektus elmondta, ha nem kerül ki a magyar pártszékházakra a zászló, kényszerítő eszközöket lesz kénytelen alkalmazni. Emlékeztetett arra, hogy a zászlóhasználatról szóló törvény előírja: a piros-sárga-kék zászlónak állandóan ott kell lobognia a közintézmények, politikai pártok, szakszervezetek székházain.

Romániában a Ponta-kormány hatalomra lépése után 2012 nyarán indult zászlóháború a székelyföldi megyékben. A kormány helyi képviseletét ellátó prefektusok a székely és a magyar zászlók közintézményekről való eltávolítására szólították fel a polgármestereket, intézményvezetőket. Amikor ez nem történt meg, pereket indítottak, bírságokat szabtak ki. A megszorító intézkedések dacreakciót váltottak ki a Székelyföldön, és nagy mértékben hozzájárultak a székely zászló elterjedéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: