2009-03-20 10:07:46• hírek • Szatmar.ro

Dúl a vita az új szabályról

Nem aratott osztatlan sikert a FIA azon módosítása, amely a vb.-cím megnyerését szabályozza.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Automobil-szövetség Motorsport Világtanácsa kedden megváltoztatta azt a mechanizmust, amely alapján a Forma1 versenysorozat világbajnokát meghatározzák. Immáron nem a legtöbb pontot szerző pilóta lesz a végső győztes, hanem az, aki a szezon folyamán több futamot nyer.

Mint ez ilyenkor lenni szokott, a változás igen komolyan megosztja a Forma1-es társadalmat. A korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher szerint az új eljárás abszurd, ráadásul az is bizarr, hogy mindössze másfél héttel a szezon kezdete előtt született meg a döntés. „A világbajnok kiválasztásával nem értek egyet. Mi értelme, ha valaki úgy lesz világbajnok, hogy kevesebb pontot gyűjtött, mint a mögötte lévő? Azzal viszont egyet értek, hogy erősíteni kell a futamgyőztesek pozícióját."

 

Ezzel szemben az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan (fotó) jónak tartja az új eljárást. Szerinte ez izgalmassá teszi majd a futamokat. „Nem lesz többé olyan, hogy a második és a harmadik helyezett kényelmesen körözget, eddig ugyanis nem érte meg kockázatot vállalni egy-két plusz pontért" Az ír szerint az új szabályok az istállók stratégiáit is megváltoztatja.

A BBC szakkommentátoraként dolgozó Martin Brundle szerint mindenképpen változtatni kellett valamit, mivel az elgondolkodtató, hogy a sportág történelmében eddig 13 alkalommal nem az lett a világbajnok, aki a legtöbb futamot nyerte. Ugyanakkor aggályát fejezte ki az iránt, hogy a új rendszerben a győzelemre esélytelen pilóták elveszíthetik motivációjukat. Úgy tűnik azonban, a korábbi pilóta megfeledkezett arról, hogy a további helyezésekről ezt követően is a megszerzett pontok döntenek majd.

Eddie Jordan, az excentrikus egykori csapattulajdonos

Végezetül „hallgassunk" meg egy aktív pilótát, Jenson Buttont, aki szerint az új rendszer veszélyeket is hordoz magában. „Biztosan ösztönzi majd az új rendszer a pilótákat arra, hogy a győzelemre hajtsanak, ám ez veszélyes is lehet az futam végéhez közeledve". A BrawnGP pilótája attól is tart, hogy matematikailag az is előfordulhat, hogy az első kilenc futam során ugyanaz a két pilóta áll a dobogó legfelső fokára, ugyanabban a sorrendben. Ez azt jelentené, hogy féltávnál eldőlne a cím sorsa, pedig a mögötte állónak csak 18 ponttal lenne kevesebbje.

Nos, részükről csak annyit tehetünk hozzá, reméljük ez utóbbi nem fordul majd elő. A sportág érdekében...

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: