2013-06-21 17:26:05• hírek • Szatmár.ro

Dsida-esttel emlékeznek a költő halálának 75-ik évfordulójára

Az utóbbi hónapok nagysikerű debreceni, budapesti, kolozsvári, petrozsényi és vajdahunyadi vendégszereplései után újra Szatmárnémetiben látható a Harag György Társulat „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." című Dsida-estje, amellyel ezúttal a híres szatmári költő halálának 75-ik évfordulójára emlékeznek az alkotók.

A rendhagyó előadásra 2013. június 23-án 18 órakor kerül sor a szatmárnémeti Láncos templomban. A Szugyicky István színész által összeállított és rendezett versesten Bogdán Zsolt Jászai-díjas, kétszeres UNITER-díjas érdemes művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas színésznő és Csutak Réka színésznő lép fel.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégművészeivel készített produkciója ezúttal nem a megszokott helyen, a színház Ács Alajos stúdiótermében kap helyet. Vasárnap templomi környezetben látható a versest, ugyanis az előadók és a társulat vezetősége úgy látták jónak, ha olyan térben mutatják be újra a népszerű műsort, amely több néző befogadására képes. Így szélesebb réteghez juthatnak el Dsida Jenő szavai, ugyanakkor a költészetéhez méltó szakrális térben hangozhatnak el. A közös emlékezés jegyében a versestre a belépés ingyenes.

Amint arról korábban már beszámoltunk, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány meghívására a költő halálának 75-ik alkalmából a közeljövőben 14 erdélyi megye 22 településén látható a „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." című pódiumest.

„A rendszerváltás óta már nem tiltott üzenet Dsida Jenő lélektől lélekhez címzett művészete. Most már helye van a pódiumon és az életünkben a hitnek, az imának, a zsoltárnak, szokatlan módon még akkor is, ha az Magyar Zsoltár. Bekerülhetett az új alkotmányba az „Isten áld meg a magyart" és bekerülhet az életünkbe is. Helyet - és ahol csak lehet - főhelyt, kap Isten. A folyamat elindult és ezzel megtörtént egy cinikus, züllött, hitüldöző rendszer leváltása.

Most már van valóságos lehetőségtartalma az „Ülj ide, gyűlj ide, népem/s hallgasd, amint énekelek" Dsida-i gondolatnak is. Ebben hisz és erről vall Szugyiczky István szatmárnémeti születésű színművész a művészi estély rangos irodalmi anyagának szerkesztő-rendezője. Le tudott mondani több gyakran elmondott, ismert Dsida versről, de nem tudott lemondani a kiaknázhatatlan Psalmus hungaricus-ról. Jól tette!

A pódiumi beszédnek azon a közvetlen, emberi, lélektől lélekig ható hangján, ahogy Bogdán Zsolt tolmácsolja a Magyar Zsoltár részletét, újabb megvilágításban hozta elénk Erdély népének drámáját, felmutatva a 21. századi magyar értelmiségi Magyar Zsoltárát, éljen az akár az anyaországban.

A néző lelkében, visszhangra találnak Bogdán Zsolt kétszeres Uniter-díjas, Érdemes Művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, Csutak Réka színművész Dsida-szavai. A hallgató lelkében visszhangra talál és vihart kavar ez az előadás, torokszorító, könnyes vihart, önvizsgálatra késztető vihart, szellemet, lelket megtisztító vihart." (Csirák Csaba)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: