2013-01-17 14:45:38• hírek • Póti Orsolya

Idén is lesznek megemlékezések az EMKE szervezésében

Január 17-én Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke számolt be a szervezet idén zajló kulturális rendezvényeiről a szatmári sajtó képviselőinek. Többnyire olyan jelentős személyiségekre emlékezhetünk, akik tevékenységeikkel, munkásságukkal emelték Szatmár megye kulturális színvonalát.

A szatmárnémeti RMDSZ-székházban tartott sajtótájékoztatót Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke január 17-én, csütörtökön. Az alelnök bevezetésképpen elmondta: a szervezet elmúlt évi rendezvényei sikeresnek mondhatóak, hiszen szép számú közönség előtt zajlottak le a megemlékezések, tanácskozások és egyéb ünnepségek.

„Olyan fontos események, mint a Rákóczi-megemlékezés, a Szilágyi Domokos Napok, a Kölcsey-megemlékezés és az ezekhez kapcsolódó irodalmi tanácskozások idén sem maradnak el, ugyanis ezek már gyökeret vertek nálunk és kultúraközvetítő szerepet töltetnek be itthon és Magyarországon egyaránt" - mondta el az alelnök.

Az EMKE immár 24. alkalommal szervez megemlékezést „Az élő Rákóczi" címmel, melynek keretében idén a Rákóczi vezette kuruc felkelés kirobbanásának 310. évfordulójára emlékeznek. A rendezvényre április 27-én a Majtényi síkon, a domahidai vasútállomás mögötti obeliszknél kerül sor.

Május 17-18. között kerül sor a Páskándi - Dsida - Jakabffy Napokra, melynek keretében tanácskozást és megemlékezést szerveznek Páskándi Géza születésének 80., Dsida Jenő halálának 75. és Jakabbfy Elemér halálának 50. évfordulója alkalmából. A rendezvény két több helyszínen, Szatmárhegyen és Szatmárnémetiben fog zajlani.

Június 28-29. között kerül megrendezésre a Szilágyi Domokos Napok Szatmárnémetiben, illetve Magyarláposon, ahol a költő gyermekéveit töltötte. Szilágyi Domokos születésének 75. évfordulóját irodalmi tanácskozással és megemlékezésekkel ünnepelhetjük majd.

Huszonnegyedik éve kerül megrendezésre a Kölcsey-megemlékezés augusztus 1-2. között. Idén az EMKE a költő halálának 175. évfordulója alkalmából szervez irodalmi tanácskozást, illetve megemlékezést Nagykárolyban és Sződemeteren.

Augusztus 27-én Markovits Rodion íróra emlékezünk halálának 65. évfordulója alkalmából, szeptember 8-án pedig Petőfi-megemlékezésre kerül sor Erdődön. Az EMKE rendezvénysorozata az Érmindszenti zarándoklattal zárul, melyet november 16-án rendeznek meg.

Muzsnay végezetül elmondta: az egyesület továbbra is szoros együttműködésben áll a Szent István Körrel, melynek történészei több megemlékezésen is meghívott előadóként vesznek részt. Az alelnök szervező partnerként említette meg a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központot, amely az elmúlt évben több rendezvény lebonyolításába is bekapcsolódott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: