2013-05-08 15:26:39• hírek • Póti Orsolya

Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) kezdeményezésére Szatmár megyében május 17-én és 18-án a Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok keretében emlékeznek meg a 80 esztendeje született Páskándi Gézáról, a 75 éve halott Dsida Jenőről, valamint az 50 évvel ezelőtt elhunyt Jakabffy Elemérről.

Erről tartott sajtótájékoztatót május 8-án Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke, aki részletesen beszámolt a rendezvény programjáról a szatmári sajtó képviselőinek.

Idén Dsida Jenő és Páskándi Géza mellett Jakabffy Elemér romániai magyar politikusról is megemlékezik az EMKE a Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok keretében, amelyre részben Szatmárnémetiben, részben Szatmárhegyen kerül sor.

Május 17-én, péntek délelőtt 9 órától Európa mindannyiunké címmel tanácskozás idézi kulturális és politikai életünk három kiválóságát, délután pedig sor kerül a Titulescu téri Dsida-szobor megkoszorúzásával egybekötött megemlékezésre.

Pénteken kora este a Dsida Jenő által is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is ellátogatnak a megemlékezők, ahol a helybeliekkel együtt koszorúzzák meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát.

A délelőtti tanácskozásnak az Astoria Szálló rendezvényterme ad otthont, ahol olyan irodalomtörténészek előadását követhetjük figyelemmel, mint Egyed Emese, Lisztóczky László, Dávid Gyula és Pomogáts Béla. A fent említetteken kívül előadást tart Felician Pop költő, Kötő József színháztörténész, Széman Rózsa Emese kutató, Bodó Barna politológus, Varga Attila jogász és Jakabffy Tamás szerkesztő.

A Dsida-szobor előtti főhajtás során a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulóinak szavalatát hallhatjuk, a szatmárhegyi megemlékezésen pedig a Szatmárhegyi Általános Iskola diákjai és a Szatmárnémeti Ökumenikus Egyházi Kórus tagjai működnek közre.

Május 18-án, szombaton 9 órakor Jakabffy Elemér sírjának megkoszorúzására kerül sor a Decebal hídon túli római katolikus temetőben, 10.30 órai kezdettel pedig a politikus Vörösmarty (Marsilia) utca 12. szám alatt található emléktábláját koszorúzzák meg.

Muzsnay elmondta: a két napos rendezvény a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ programjában is szerepel. A megemlékezések társszervezője a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala és a Szatmárhegyi RMDSZ.

A rendezvény programja ide kattintva letölthető!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: