2017-05-17 12:02:07• hírek • Szatmár.ro

Dsida Jenőre és Páskándi Gézára emlékezünk

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület május 18-án és 19-én Dsida Jenő Napok címmel irodalmi esttel, tanácskozással és koszorúzással egybekötött főhajtással tiszteleg a 110 éve Szatmárnémetiben született költő emléke előtt. A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti lesz a fő helyszíne, de az irodalmi tanácskozás és megemlékezés meghívottjai május 19-én kora este a Dsida Jenő által kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza költő és drámaíró szülőfalujába is ellátogatnak és részt vesznek a XX. alkalommal megrendezésre kerülő ottani Páskándi-megemlékezésen.

Indokolt az egymást követő és közös főhajtás, hiszen 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, kik Dsida Jenő születésének 50-ik évfordulója ürügyén felhívták a figyelmet a hosszú időn keresztül elhallgatott erdélyi költő jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.

A 2017-es Dsida Jenő Napok programja május 18-án, csütörtökön 19 órakor a Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében a szatmári származású Banner Zoltán előadóművész irodalmi estjével veszi kezdetét, majd másnap (május 19-én, pénteken) délelőtt 10 órától a Református Esperesi Hivatal tanácstermében irodalmi tanácskozással, délután 17 órától pedig a költő Titulescu téri szobra előtti főhajtással folytatódik.

A Dsida-megemlékezést követő szatmárhegyi Páskándi idézés 19 órakor a költő szülőházának telkén, 20 órától pedig a községközpont főutcáján található mellszobra előtt zajlik.

A mindenki számára nyitott rendezvényekre az érdeklődőket szeretettel várják a szervezők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: