2012-05-11 13:26:48• hírek • Szatmár.ro

Dsida Jenőre és Páskándi Gézára emlékezünk

Dsida Jenő időszerűsége címmel rendeznek irodalmi tanácskozást május 18-án, 10 órai kezdettel a szatmárnémeti Astoria szálló nagytermében.
Dsida Jenő időszerűsége címmel rendeznek irodalmi tanácskozást május 18-án, 10 órai kezdettel a szatmárnémeti Astoria szálló nagytermében.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület május 18-án és 19-én Dsida Jenő Napok címmel tanácskozást és megemlékezést rendez a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről.

A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa, Beregszász lesz a színhelye, de az irodalmi tanácskozás és megemlékezés meghívottai május 18-án kora este a Dsida Jenő által is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is ellátogatnak, ahol a helybeliekkel együtt koszorúzzák meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát.

Indokolt a közös főhajtás, hiszen 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, akik születésének 50-ik évfordulója ürügyén felhívták a figyelmet a hosszú időn keresztül elhallgatott Dsida Jenő költészetének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását.

A május 18-i Szatmár megyei Dsida- és Páskándi-megemlékezésen irodalomtörténészek mellett egyházi és politikai életünk jeles képviselői is részt vesznek. A „Dsida Jenő időszerűsége" címet viselő szatmárnémeti irodalmi tanácskozás május 18-án, pénteken 10 órakor az Astoria szálló nagytermében kezdődik, a Titulescu téri Dsida-szobor előtti koszorúzással egybekötött megemlékezésre pedig délután 5 órakor kerül sor, míg a Páskándi-főhajtás az előző évek hagyományaihoz híven koraeste 7 órakor kezdődik a volt szülőház helyén található emléktáblánál, 8 órakor pedig a település központjában álló szobornál.

A május 19-i beregszászi program 11 órakor a vasútállomás épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, 13 órakor pedig a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetben kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.

A két rendezvény mindegyik programjára minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A rendezvények részletes programjáért kattints ide!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: