2013-05-17 19:04:11• hírek • Póti Orsolya

Dsida Jenőre emlékeztek Szatmárnémetiben

A Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok keretében május 17-én, péntek délután Dsida Jenőre emlékeztek meg a költő Titulescu téri szobránál.

Tanácskozással vette kezdetét a Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok, amely május 17-18. között kerül megrendezésre az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szervezésében. A rendezvény keretében érdekes előadások hangzottak el a 80 esztendeje született Páskándi Géza, a 75 éve halott Dsida Jenő, valamint az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt Jakabffy Elemér munkássága kapcsán.

A tanácskozást követően péntek délután 17 órától Dsida Jenő Titulescu téri szobránál emlékeztek meg a költőről. A Dsida-szobor előtti főhajtás során a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulóinak szavalatát hallhatták a résztvevők, díszőrséget pedig a költő nevével fémjelzett cserkészcsapat állt.

A megemlékezést Muzsnay Árpád, EMKE alelnöke nyitotta meg, majd beszédet mondott Pataki Csaba szenátor, Hársfalvi Ottó plébános , Lisztóczky László egri irodalomtörténész és Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke.

Lisztóczky szerint Dsida az örömök költője, aki a régen elfelejtett egyszerű és tiszta örömök ízéhez akar minket visszavezetni.

"Az elmúlás fenyegető közelsége arra ösztönözte Dsidát hogy még nyitottabb szívvel lélekkel ölelje magához világot és élje át annak minden gyönyörűségét. (...) Folytonos búcsúzásban telt az élete, de ez pontosan az ellentétes hatást váltotta ki benne, hiszen kevés olyan örömtudó, életteli művet ismerünk mint az övé" - mondta el az irodalomtörténész, aki zárásképpen előadta a költő Jámbor beszéd magamról című költeményét.

A köszöntőbeszédeket és szavalatokat követően koszorúzásra került sor, majd a megemlékezők Szatmárhegy felé vették az irányt, ahol megkoszorúzták a Kossuth-díjas Páskándi Géza költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: