2010-09-20 12:51:08• hírek • MTI/AP

Drogkartell háború újságíró áldozatokkal

Mexikó erőszaktól leginkább fertőzött városának, Ciudad Juáreznek a legnagyobb napilapja korlátozni fogja az országban dúló kábítószer-háborúról szóló beszámolókat, miután nem egész két éven belül már a második munkatársát ölték meg.

Első oldalas szerkesztőségi cikkében az El Diario de Juárez arra kérte az Egyesült Államok határa mentén, a texasi El Pasóval szemközt fekvő város háborúskodó drogkartelljeit, mondják meg, mit akarnak a laptól, hogy az további halálesetek, sebesülések vagy a stáb megfélemlítése nélkül folytathassa munkáját.

"Kérjük, mondják meg, mit akarnak tőlünk, mit próbáljunk kiadni vagy nem kiadni, hogy tudjuk, mire számíthatunk" - írta az újság. Ez már a lap második címoldali vezércikke azóta, hogy fegyveresek csütörtökön tüzet nyitottak az El Diario két fotósára - egyikük meghalt, a másik súlyosan megsebesült. 2008-ban az újság egy bűnügyi riporterét mészárolták le otthona előtt.

Legkevesebb 22 mexikói újságírót öltek meg az elmúlt négy év folyamán, legalább nyolcat közülük azért, mert beszámoltak bűnesetekről és korrupciós ügyekről - közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, amerikai központú jogvédő szervezet a Felipe Calderón mexikói elnöknek szerdán küldött jelentésében. Legkevesebb hét másik újságíró eltűnt, és ennél több elmenekült az országból - olvasható a jelentésben.

Mindkét említett szerkesztőségi cikk azzal vádolta a kormányt, hogy semmit sem tesz az újságíróknak a drogkartellek általi megfélemlítése és megtámadása ellen. A most vasárnapi cikk szerint a lap azért fordul a kábítószerbandákhoz, mert azok most a város tényleges hatóságai. Calderón még jelöltként számos ígéretet tett az újságírók védelmére, de azokat nem teljesítette - írta az El Diario de Juárez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: