2012-06-26 18:33:28• hírek • Szatmár.ro, MTI

Drogellenes rendezvény a nemzetközi napon

Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.  ebből az alkalomból a Caritas Drogprevenciós Irodája, a Stea Egyesület és az Országos Drogellenes Hatóság szatmárnémeti szervezete is rendezvényt szervezett.

Az ENSZ Közgyűlése 1998-ban döntött arról, hogy minden tagállam nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoz ki, s ezt 2003-ra működteti is. Az akcióterv, amely célul tűzte ki, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban 50 százalékkal csökkenjen, az erőfeszítések ellenére nem hozott sikert: világszerte nőtt a droggal kapcsolatba került emberek száma.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) 2009-es statisztikája szerint a 15-64 év közötti droghasználók száma 2003-tól 2009-ig csaknem két százalékkal nőtt. A szervezett bűnözéssel mindinkább összefonódó drogprobléma továbbra is létezik, óriási károkat és emberáldozatot okozva. A világ országainak eddig nem sikerült olyan bűnüldözési intézkedéseket foganatosítaniuk, amelyek érzékelhető hatást gyakorolnának a kábítószer-kereskedelemre.
Az ENSZ adatai szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza. Az EU ugyan haladást ért el a kábítószer használata és kereskedelmének visszaszorítása terén, de becslések szerint még mindig 25-30 millió európai fogyaszt valamilyen tiltott drogot, a leggyakrabban kannabiszt.

Szatmárnémetiben az új főtéren, a "gödörben" került sor több különböző rendezvényre a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napján. Önkéntesek információs szórólapokat osztottak a járókelőknek, a gyerekek különböző játékokban vehettek részt. Bárki elhelyezhette kábítószer-ellenes üzenetét az erre a célra kitett nagy papírlapokon és egy fotókiállítás is megtekinthető volt , melynek témája a drogok emberre gyakorolt negatív hatása volt. A Stea egyesület szociálisan hátrányos helyzetű kedvezményezettjei egy előadást is bemutattak a diszkrimináció témakörében, a járókelők pedig a legális drogokról is lemondhattak: egy szál cigarettát egy cukorkára cserélhettek el, azok pedig, akik jól válaszoltak egy droggal kapcsolatos kérdésre, egy plüssfigurát kaptak ajándékba.

Kábítószer-fogyasztás elleni rendezvény Szatmárnémetiben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: