2012-01-22 10:38:50• hírek • Kocsis Zoltán

Drogba: most vagy soha

Szombat este a társrendező győzelmével és egy bombameglepetéssel indult a 28. Afrikai Nemzetek Kupája. A tornáról több labdarúgó nagyhatalom is lemaradt, a gyérnek tűnő mezőnyben Elefántcsontpart vagy Ghána tűnik befutónak.

A nyitómeccsen a társházigazda Egyenlítői Guinea az egykor a Real Madridban nevelkedett  Balboa hajrában szerzett góljával legyőzte Líbiát. Ezzel Egyenlítői Guinea százszázalékosnak mondhatja magát a torna történelmében, hisz korábban soha nem tudta kvalifikálni magát. Az A csoport másik meccsén megszületett az első meglepetés is: a Demba Bával, Papiss Cissével (egyaránt Newcastle), Mossua Sow-val (Lille) rohamozó Szenegál 2-1-es vereséget szenvedett Zambia ellen. A dél-afrikai válogatott Emmanuel Mayuka és Rainford Kalaba góljaival gyorsan két gólos előnyre tett szert, amire csak Dame N'Doye tudott válaszolni.

Pedig Szenegált előzetesen a torna egyik esélyesének kiáltottak ki. Igaz, Elefántcsontpart és Ghána mögött. Ilyen szűk talán soha  nem volt az esélyesek listája, mint ahogy talán a hiányzók sora sem volt soha ilyen hosszú. Nem jutott ki ugyanis a legutóbbi három kiírást megnyerő Egyiptom, a világviszonylatban is erősnek tartott Nigéria és Kamerun, továbbá Algéria és Dél-Afrika sem. Az utóbbi húsz év győztesei közül csak Tunézia tudta kvalifikálni magát.

A torna nagy esélyese tehát a Kolo és Yaya Touréval (mindkettő Manchester City), Gervinhóval (Arsenal), Salomon Kalouval (Chelsea), Arthur Bokával (Stutthart) felálló Elefántcsontpart. Na és ne feledkezzünk meg az utóbbi évtized egyik legjobb csatáráról, Didier Drogbáról sem. A Chelsea 34 éves játékosának alighanem ez az utolsó esélye, hogy nyerjen valamit a válogatottal. Az elefántok a B csoportba kerültek besorolásra Szudán, Burkina Faso és Angola mellé.

Drogba: most vagy soha

Érdekesség, hogy a másik nagy esélyes Ghána keretében is van egy testvérpár, akik klubszinten is csapattársak: André és Jordan Ayew egyaránt a Marseille csatárai. A keretben még olyan nevek találhatóak, mint John Mensah (Lyon), Kwadwo Asamoah (Udinese), Aly Muntari (Inter), Isaac Vorsah (Hoffenheim). A két évvel ezelőtti világbajnokságon legjobban szereplő afrikai válogatott a D csoportban az ismeretlen Botswanával, Guineaával és a Seydou Keitával (Barcelona) felálló Malival van egy csoportba.

Ejtsünk néhány szót a másik társrendezőről, Gabonról is. A nyugat-afrikai ország nagyban függhet a Milanban nevelkedett, de jelenleg a St. Etienne-ben futballozó Pierre Aubameyangtól. Vélhetően azonban ő is kevés lesz a továbbjutáshoz, mivel a C csoport rendkívül kiegyenlített:  Marokkó, Tunézia és Niger található meg benne.

Az Afrikai Nemzetek Kupájának meccseit az Eurosporton lehet figyelemmel követni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: