2019-08-28 12:43:48• hírek • Bede Emőke

Drasztikusan megemeli a kormány a hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát

A kormány 1000 lejről 5000 lejre növeli a 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható bírság felső határát - jelentette be a keddi kormányülés elején Viorica Dancila.

A kormányfő kifejtette, az 112-es hívószámmal, valamint a bűnözés visszaszorításával kapcsolatos szabályozás szigorítása a caracali tragédia, illetve azt ezt követő álriasztások kapcsán került napirendre. Rámutatott, a kormány jóvá fog hagyni egy olyan jogszabályt is, amely megteremi a jogi keretet a fejlett mobil helymeghatározó (Advanced Mobile Localisation - AML) rendszer alkalmazásához. Emellett szigorítják az 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hamis riasztásokért kiszabható büntetést, azaz az ilyen esetekben kiróható bírság felső határát a jelenlegi ezer lejről ötezer lejre növelik – idézte Dancilát az Agerpres hírügynökség.


A július hónap során megyénkből nem kevesebb mint 12 263 hívás futott be a 112-es segélyhívóra, melynek 53,29 százaléka valójában nem tartozott a sürgősségi esetek kategóriájába. A telefonálók számottevő része, egészen pontosan 62,16 százaléka a mentők segítségét kérte, 21 százalékuk a rendőrséget értesítette, 12,87 százalékuk a tűzoltósággal és s SMURD-rohammentőkkel vette fel a kapcsolatot, a csendőrségre pedig a segélykérők mindössze 2,97 százalékának volt szüksége. Sajnos azt a Speciális Távközlési Szolgálat nem közli, hogy a nem sürgős hívásoknak hány százaléka volt kamu, tudniillik, attól, hogy egy bejelentés nem sürgős, még nem biztos, hogy teljes átverésről van szó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: