2019-03-07 14:36:57• hírek • Bede Emőke/Agerpres

Drasztikusan csökkent az iskoláskorú gyerekek száma

Románia drámája, hogy drasztikusan csökken az iskoláskorú gyerekek száma – jelentette ki nemrégiben Ecaterina Andronescu. A tanügyminiszter elmondta: jelenleg 2,8 millió iskolást tartanak számon országszerte, míg tizenöt évvel ezelőtt számuk elérte a 4,3 milliót.

A tárcavezető szerint a létszámcsökkenés legfőbb oka, hogy a gyerekek szüleikkel együtt elhagyják az országot. Andronescu szerint ezzel magyarázható a százezres nagyságrendű iskolaelhagyás is, hiszen a törvény tiltja, hogy egy oktatási intézmény kivegye nyilvántartásából az oda beírt gyereket, ha az külföldre távozik, így „arra ébredünk, hogy százezer olyan gyermek jár iskolába Spanyolországban, aki romániai intézmény nyilvántartásában szerepel, és akit iskolaelhagyóknak nyilvánítunk” – idézte nemrégiben Andronescut az Agerpres hírügynökség.


Ezzel kapcsolatban érdemes megtekinteni az Országos Statisztikai Hivatal előrejelzéseit is. A INS nemrégiben közzétett jelentése szerint 2060-ra a Szatmár megyei gyerekek és fiatalok, a 0-23 éves korosztály létszáma 44 százalékkal fog visszaesni. Míg 2015-ben 92 640 olyan személyt tartottak számon, aki a fenti korcsoportba sorolható be, az előrejelzések szerint 2030-ra már csak 78 326-an lesznek majd. Bár ez is komoly visszaesésnek tekintő, az INS szerint 2060-ban mindösszesen 52 383 gyerek és fiatal fog Szatmár megyében élni. Az előrejelzés 44 százalékkal kevesebbre teszi a várható számokat, viszont jó tudni azt is, hogy a program egy optimista prognózist is készített. Eszerint csak 17,7 százalékkal fog csökkeni az említett korcsoport népessége.


Az elemzés azonban nem lenne teljes, ha az INS nem kínálna magyarázatot az előrevetített jelenségekre. Mint írják, ezek az eredmények az ország teljes lakosságát érintő népességcsökkenéssel kéz a kézben járnak, a gyerekek számának előrevetített csökkenése normálisnak tekinthető. Az INS ezt a 1989-es rendszerváltás után elterjedt, 1-2 gyerekes családmodellel és a megújult oktatási rendszerrel, a megváltozott szociális és gazdasági igényekkel magyarázza. Magyarán szólva egyre többen fognak külföldön munkát vállalni, és könnyen elképzelhető az is, hogy a nyugati országokban fognak letelepedni (az INS indoklása ezen a ponton összecseng az Andronescu által megfogalmazott tényekkel). A kevesek, akik pedig itthon maradnak, 1-2 gyereknél nem fognak többet vállani.


Szívesen megvitatnád az olvasottakat a Szatmár.ro többi olvasójával vagy a cikk szerzőjével? Csatlakozz oldalunk Facebook-csoportjához, ahol kötetlen és személyesebb hangnemben tudunk beszélgetni a témáról.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: