2013-04-25 15:04:51• hírek • Póti Orsolya

Az újságírói szakmáról beszélgettek a könyvtárban

A Könyvtárak Országos Hete alkalmából előadásra került sor április 25-én a Szatmár Megyei Könyvtár olvasótermében. A rendezvényen elsősorban középiskolás diákok vettek részt.

„Újságíró, ember a szavak mögött" címmel tartottak előadást április 25-án, csütörtök délután a Szatmár megyei Könyvtár Gheorghe Bulgar olvasótermében. A rendezvényen újságírók - elsősorban román lapok szerkesztői - szólaltak fel, és a szakma szépségéről és nehézségéről beszéltek a jelenlévőknek.

Az előadás meghívottjai Dumitru Timerman, Voicu D. Rusu, Felician Pop, Vasile Nechita és Veres István voltak, akik külön külön elmondták véleményüket az újságírásról, az újságírói szakmáról. Timerman szerint egy újságírónak elsősorban becsületesnek és őszintének kell lennie, kitűnően kell ismernie annak a nyelvnek a nyelvtanát, amelyen éppen fogalmaz és nagyon fontos az általános műveltségi szint emelése.

A szakember a legszebb, ugyanakkor a legnehezebb szakmának nevezte az újságírást, elmondta: egy jó újságíró soha nem öregszik meg, hiszen állandó mozgásban van, mindig tájékozott és nyitott az újdonságra.

Felician Pop, aki amellett, hogy a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ vezetője több lapnak is írt, jelenleg pedig rövid dokumentumfilmek készítésével is foglalatoskodik. Pop elmondta: sajnos az itt élő fiatalok egyre reményvesztettebbek, nem tudják mihez kezdjenek a főiskola, vagy az egyetem elvégzése után, hiszen alacsonyak a fizetések és egyre nagyobb a munkanélküliség.

"A fiatalok úgy érzik bármit csinálnak, hiába csinálják, és ezért mi, az itt élő emberek vagyunk a hibásak, mi miattunk néz ki így ez az ország, ahogy kinéz. Azonban fontos, hogy bármihez, amihez hozzákezdtek csináljátok jól, mert ha egy rossz színész vagy, akkor rossz filmben is játszol" - magyarázta Pop.

Veres István, a Szatmári Hírlap, a Szatmári Friss újság és a Szatmári Magyar Hírlap egykori főszerkesztője és a könyvtár jelenlegi munkatársa is felszólalt a rendezvényen. Arra buzdította a szakma iránt érdeklődőket, hogy küldjék be bátran írásaikat a városban működő szerkesztőségekhez, hiszen alig akad olyan intézmény, akinek ne lenne szüksége fiatal munkaerőre.

A beszédeket követően a diákok és a könyvtárosok intézhettek kérdéseket a meghívottakhoz, akik készséggel válaszoltak mindenkinek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: