2018-07-19 07:24:18• hírek • Bede Emőke

Drasztikus adóemeléssel kényszerítenék felújításra a veszélyes épületek tulajdonosait

Még 2017 decemberében számolt be róla a helyi önkormányzat, hogy lajstromba szedtek minden olyan épületet, mely veszélyt jelenthet a gyalogosok és közvetlen környezetükben parkoló járművek számára a homlokzatról folyamatosan potyogó vakolat miatt.

Összesen 113 ilyen épületet vettek leltárba – főként a régi központ környékén –, ezzel egy időben pedig figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy a veszélyes homlokzatok rendbetételének kötelezettsége egyedül csak őket illeti.
 

Szatmárnémeti polgármestere nemrégiben arról számolt be, hogy a tulajdonosokat hamarosan hivatalos formában is felszólítják, újítsák fel a leromlott állapotban lévő épületeket. Az érintetteknek a felszólítás átvételétől számítva hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy a kérésnek eleget tegyenek. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a tulajdonosokat arra is kötelezhetik, hogy épületük után 500 százalékkal magasabb adót fizessenek. Nem Szatmárnémeti lenne egyébként az első város, melyben ilyen módszerrel köteleznék konkrét lépésekre az épülettulajdonosokat, többek között a nagyváradi önkormányzat is így járt el.
 

A leltározás során arra is tekintettel voltak, hogy folyik-e valamilyen aktivitás az épületben, vagy esetleg lakatlanul áll. És természetesen az sem mellékes, hogy a tulajdonos rendelkezik-e elegendő anyagi fedezettel ahhoz, hogy önerőből fedezze a felújítási munkálatokat. Abban az esetben, amennyiben az épület gazdája ezt nem engedheti meg magának, az önkormányzat kész támogatást nyújtani, melyet a későbbiekben az érintett visszafizethet.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: