2011-08-31 12:48:52• hírek • MTI

"Drámaian" nőtt a recessziós kockázat

Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői frissített globális előrejelzésükben közölték, hogy az idei évre már csak 3,0 százalékos világgazdasági növekedést várnak, vagyis csaknem harmadával lassabbat a tavalyi 4,2 százaléknál. Ez rontott prognózis, ugyanis a ház az előző, májusban kiadott negyedéves becslésében még 3,5 százalékos idei globális növekedést jósolt.

A CEBR elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdaság növekedési üteme 2015-ig a 3,0-3,6 százalékos sávban marad. A ház szerint - a 2008-2009-es válságéveket leszámítva - 2003 óta ez lesz a leglassabb növekedésű időszak a világgazdaságban.
A cég szerint még ennek a lanyha globális növekedésnek is az oroszlánrészét a felzárkózó gazdaságok adják. A CEBR közgazdászai Kínában 7,4 százalékos, Indiában 7,6 százalékos növekedést jósolnak 2012-re, ami lassulást jelez, mégis messze meghaladja a világ vezető gazdasági erőközpontjaiban valószínűsíthető ütemeket.
A CEBR új előrejelzése szerint az éves gazdasági növekedés az Egyesült Államokban 2014-ig, az euróövezetben egészen 2015-ig nem fogja elérni a 2 százalékot. (MTI)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: