2020-07-26 08:37:04• hírek • MTI

Drámaian elfajultak az Egyesült Államokban zajló zavargások

Könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkollott tüntetést a kivezényelt rendőrök az egyesült államokbeli Seattle-ben helyi idő szerint szombat este, miután előző nap Portlandben is összecsapások voltak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen demonstrálók és a biztonsági erők között.

A sajtó beszámolói szerint a rendőrök azt követően kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába a Washington államban található Seattle-ben, hogy egyes tüntetők megpróbálták felgyújtani egy még építés alatt álló, a jövőben majd fiatalkorúak börtöneként funkcionáló épületet. Mintegy tucatnyi embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban, egy rendőr megsebesült.

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök kérés nélkül szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be is az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére.

A szomszédos Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások az aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között, akik számos helyi vezető szerint túlzott erőszakot alkalmaztak.

A panaszok nyomán a szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön vizsgálatot indított a rendfenntartó erők vitatott fellépésével kapcsolatban. A coloradói Denverben eközben autóval a tüntetők közé hajtottak szombaton, egy demonstrálót pedig meglőttek.

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, de később a gyakran már erőszakba torkolló megmozdulásokon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: