2017-06-29 23:41:53• hírek • MTI

Drámai végjáték: továbbjutásra állt, mégis kikapott a Vasas

Háromból három – csak néhány percen múlott, hogy nem tökéletes mérleggel kezdték a magyar csapatok csütörtök este az Európa Liga első selejtező körét. A papírformának megfelelően ugyanis a Ferencváros könnyedén verte a lett Jelgavát, a Videoton pedig – ha némi nehézségek árán is - a máltai Balzant, míg a Vasas a 90. percben még vezetett Jeruzsálemben a Beitar ellen. Komoly bravúr lett volna, de vereség lett belőle.

Az angyalföldi gárda - amely legutóbb 2000-ben léphetett pályára a második számú európai kupasorozatban - végig egyenrangú ellenfele volt az előzetesen esélyesebbnek tartott riválisának, ráadásul sokáig kétgólos előnyben volt.  A bajnoki bronzérmes angyalföldiek kezdték veszélyesebben az összecsapást, ám az első 15 perc után a házigazda Beitar átvette az irányítást, majd a brazil Paulino góljával meg is szerezte a vezetést. A hazaiak ezt követően is alakítottak ki helyzeteket, de a magyar csapatot nem fogta meg a bekapott gól, vezetett veszélyes támadásokat, végül a 36. percben Evgen Pavlov fejesével egyenlített. Hét perccel később egy újabb beadás után az ukrán szép gólt lőtt, így a szünetben már a Vasas vezetett.
    
A második játékrész egy Beitar-kapufával indult, ám az ezt követő kirúgásból - egy védelmi hibát kihasználva - Kulcsár Tamás növelte a magyarok előnyét. Nem sokkal később a hazai vezetőedző, Saron Mimer pályára küldte a 37 éves, korábban a Liverpoolban, a Chelsea-ben és az Arsenalban is játszó Josszi Benajunt.
    
Ennek ellenére továbbra is jól játszott a Vasas, több nagy helyzetet is kialakított, ám ezek egyikét sem váltotta gólra. Az utolsó öt percben ez megbosszulta magát: Benajun előbb a 88. percben gólt lőtt, majd gólpasszt adott Idan Verednek (91.) , és mivel a 92. percben a szlovák Erik Sabo is betalált, a Beitar megfordította az összecsapást.

Továbbjutás esetén a Vasas a bolgár Botev Plovdivot vagy az albán Partizanit kaphatja. Az első meccsen a bolgárok 3-1-re nyertek Albániában.

Az esélyekhez méltón a Ferencváros hazai pályán magabiztos játékkal, Varga Roland duplájával 2-0-ra legyőzte a lett Jelgava együttesét és nyugodtan várhatja a visszavágót. A Ferencváros három új játékossal, Otigbával, Gorriarránnal és Priskinnel állt fel. Nagy lendülettel, ellenfelét letámadva kezdett a Ferencváros, alig néhány perc elteltével Varga már a kapufát is eltalálta. Nem sokkal később a villámgyors Moutari beadására érkezett jó ütemben a 11. percben. A félidő utolsó néhány percét leszámítva a Ferencváros szinte végig ellenfele térfelén járatta a labdát.
    
A második játékrész is egy Varga-kapufával kezdődött. A hazai támadásokból sokáig hiányzott az átütő erő, de a gyengén futballozó Priskin helyére beküldött Bőle szinte azonnal gólpasszal mutatkozott be új csapatában. A hajrában is a zöld-fehérek irányították a játékot, de az eredmény már nem változott.
    
A párharc továbbjutója a dán Midtjylland vagy az északír Derry City együttesével találkozik a következő körben. Az első meccsen a dánok 5-1-es győzelmet arattak, a védelem tengelyében pedig ott volt a Vasastól igazolt, többszörös magyar válogatott Korcsmár Zsolt is.

Alaposan megizzadt máltai ellenfele ellen a Videoton, amely csak az utolsó negyed órában tudta feltörni a Balzan védelmét – igaz, akkor kétszer is. A kezdeti tapogatózást követően a Videoton került nagy fölénybe, sorra vezette a támadásokat, de egy érvénytelenített gólt leszámítva nem tudott kapuba találni.
    
A gól nélküli első félidőt követően a második játékrész első negyedórájában meglepetésre a Balzan birtokolta többet a labdát. A gólhoz mégis Bódi járt a legközelebb, amikor nagy erejű lövését a gólvonalon mentette az egyik máltai védő. A találkozó 73. percében Scepovic büntetőt hibázott, de hat perccel később javított és Géresi sarkazását gólra váltotta. A székesfehérváriak ezt követően nagy erőket mozgósítottak az újabb találatért, ám Scepovic a hosszabbításban egy lépésről nem tudott a kapuba találni. A slusszpoén Lazovicsé volt, aki a mérkőzés utolsó másodpercében beállította a 2-0-s végeredményt.
    
A párharc továbbjutója az észt Nomme Kalju és a feröeri B36 Tórshavn párharcának győztesével játszik a következő körben. Az első mérkőzésen az észtek 2-1-re nyertek hazai pályán.

Európa Liga selejtező: 1. forduló, 1. mérkőzések:
Beitar Jeruzsálem – Vasas 4-3
gólok: Paulino (19.), Benajun (88.), Vered (91.), Sabo (92.)

Ferencváros – Jelgava 2-0
gólok: Varga (11., 69.)

Videoton – Balzan 2-0
gólok: Scsepovics (79.), Lazovics (94.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: