2016-03-25 20:09:49• hírek • MTI

Drámai eseményekkel teli rendőri akció zajlott Brüsszelben

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség.

A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben. Ezen akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbanások voltak.

Hárman őrizetben maradnak

A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. A három személy közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek az elfogásuk közben.

A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban.

A brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

A második repülőtéri robbantó

Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

"A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó" - közölte a főügyész.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Drámai események

A hatóságok már kora délután lezárták a Schaerbeek negyed egyik forgalmas kereszteződését, ahol fegyverropogásról és robbanásokról számoltak be először a szemtanúk, majd a kiküldött hírügynökségek is.

Már a kora délutáni órákban egy tűzszerész csapatot és egy aknakereső robotot láttak elvonulni.

A helyszínen készült videók és képsorozatok drámai események leforgását örökítették meg: a rohamrendőrség tagjai először egy hátizsákot tartó férfit lőttek lábon a villamosmegállóban, aki a földre borulva sem engedte el a hátizsákját.

A rendőrség egyre közelebb férkőzött a földön fekvő férfihoz, majd a felvétel egy narancssárga kapucnis pulóverbe öltözött férfit mutat, aki a villamosmegállóhoz tartó gyermekhez beszél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: