2011-07-21 21:55:22• hírek • Kocsis Zoltán

Drámai FTC-búcsú, bravúros Paks-siker

A Videoton szerdai Bajnokok-ligája búcsúja után csütörtökön az Európa-ligában további két magyar csapat is elvérzett, drámai körülmények közepette: a Kecskemét az utolsó pillanatokban közel állt a megváltást jelentő gólhoz, a Ferencváros pedig három percre volt a továbbjutástól, egyre a tizenegyesektől! Bravúros győzelmével továbbjutott viszont a Paks valamint a Medgyesi Gaz Metan.

A Medgyes az első meccsen 1-0-ás vereséget szenvedett Finnországban a Kuopion ellen, így a magyar és a román csapatok közül egyedüliként kezdte hátrányból a visszavágót. Ez a hátránya egy bő fél óráig tartott, amikor is Petre egy pazar lövéssel meg nem szerezte a vezetést. Az erdélyieknek addig is több gólszerzési lehetőségük akadt, a legnagyobb mégis a finnek előtt adódott az első percekben.

A szünet után alig tíz percet kellett várni az újabb gólra, az 53. percben ugyanis egy szöglet után Hoban elé került a labda, aki hét méterről a hálóba lőtt. Ezt követően a Medgyes sorra hagyta ki nagyobbnál nagyobb ziccereit, amiben Eric járt az élen, de Parvulescu és Hoban is könnyen bebiztosíthatta volna a továbbjutást. A kihagyott helyzetek aztán majdnem megbosszulták magukat, a hosszabbítás pillanataiban Plesca védése viszont azt jelentette, hogy a Medgyes játszhat a harmadik körben Szalai Ádám és Stieber Zoltán csapatával, a Mainzcal.

A Kecskemét 1-1-es hazai döntetlen után utazhatott a távoli Kazahsztánba, ahol az Aktobe ellen próbált meg továbbjutni. Az első félidő némi hazai labdabirtoklási fölényt és mezőnyharcot hozott, igazán nagy helyzet kevés akadt - a hazaiak Maletic és Mane, vendégek Foxi és Balogh révén kerültek közel a gólszerzéshez.

A második félidő komoly hazai fölénnyel kezdődött, ekkor Ribánszki kapusnak akadt is dolga bőven. A játékrész felére aztán a Kecskemét kiegyenlítette a játék képét, Csukics és Tököli révén pedig két nagy helyzetet is kihagyott. A meccs utolsó perceiben mindkét kapu előtt akadt egy-két nagy helyzet, ám gól nem született, így idegenbeli góljának köszönhetően az Aktobe lépett tovább - míg a Kecskemét úgy vesztette el történelme első európai párharcát, hogy ki sem kapott.

A magyar és a román csapatok közül egyedüliként a Ferencváros várhatta előnnyel a visszavágót, hisz az első meccsen hazai pályán 2-1-re legyőzte a norvég Aalesund együttesét. A visszavágón azonban már nyoma sem volt az egy héttel korábban remeklő zöld-fehéreknek: az első félidőben a hazaiak komoly fölényt alakítottak ki és bizony Sellin, Arnefjord, Jaager, Olsen és Barrentes révén komoly veszélyt jelentettek Ranilovic kapujára. A magyar rekordbajnok ezzel szemben csak szögletek után tudott veszélyeztetni Abdi, Maróti és Otten révén, igaz, egy ízben a hazai védők a gólvonalról mentettek. A 42. percben aztán váratlan esemény történt: a Ferencváros megszerezte a vezetést. Maróti, Andrezinho, Oláh volt a labda útja, a csatár pedig nem hibázott.

A második félidő nagyon sokáig semmi izgalmat nem hozott, a norvégok nem tudtak mit kezdeni a magyar védelemmel. Egészen a 72. percig, amikor a Junior szabálytalansága után megítélt büntetőből Barrentes ki nem egyenlített. Ezt követően Ranilovic előbb egy bravúrral akadályozott meg egy újabb norvég gólt, majd a 87. percben egy hibával járult hozzá, hogy Fuhr ledolgozza az Aalesund hátrányát. Az utolsó pillanatokban azonban egy bravúrral megakadályozta a Ferencváros kiesését.



Norvégiában nem ment a Fradinak, drámai vereséget szenvedett fotó: ftc.hu


Amint az azonban később kiderült, ezzel csak késleltette a Fradi végzetét. A hosszabbításban az Aalesund végig hatalmas nyomás alatt tartotta a magyar védelmet, egy ízben a kapufát is eltalálta. És akkor lőtt gólt, Post révén, amikor már nem kaphatott rá választ - a 120. percben!

Jóval simábban alakult a másik magyar-norvég párharc, pedig itt a Paks indult nehezebb helyzetből a Tromsö elleni hazai 1-1 után. A norvégok az elején keményen bekezdtek, Andersen és Nyström lövéseinél Csernyánszki bravúrjaira volt szükség a gyors gól elkerüléséhez. Ezt követően sem esett vissza az iram, ám a helyzetek elmaradtak, így az első félidőben nem született gól.

Nem úgy a másodikban! Az 59. percben Kiss Tamás kapott remek labdát, lövése egy védő lábáról a kapufára pattant, ám a magyar csatár gyorsan eszmélt és megszerezte a vezetést. Alig telt el három perc és már kettő volt a Paks előnye, miután Báló passzát Böde váltotta gólra. A bekapott góloktól teljesen megzavarodtak a norvégek, a 77. percben egy gyenge hazaadás után pedig Kiss bebiztosította a meglepő magyar győzelmet és továbbjutást. A Paks következő ellenfele a skót Hearts lesz.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: