2011-04-08 10:34:11• hírek • Szatmár.ro

Drakula árnyéka Szatmárnémetiben

Tavaly augusztusi észak-amerikai körútja után 2011 tavaszán Erdélybe is „ellátogat" a Szőczi Árpád rendezte Drakula Árnyéka című díjnyertes dokumentumfilm. Április 10-én, 18 órai kezdettel a Szatmárnémeti Demokrácia Központban lesz látható a film.

A vetítést a rendezővel való kötetlen beszélgetés követi, amely során Szőczi Árpád a Szekuritáté archívumaiban végzett kutatásainak legújabb eredményeiről is beszámol. A nézők sorából érkező legizgalmasabb kérdés jutalma a Drakula árnyéka díszdobozos, három lemezből álló DVD-je.

1989. december 15-én Tőkés László temesvári lelkész hívei a templom köré gyűltek, hogy védelmet nyújtsanak számára a román titkosrendőrség, a rettegett Szekuritáté ellen. Azonban eddig csak a beavatottak tudták, hogy az események sorozata valójában egy Montrealból irányított titkos küldetéssel indult, 1989. márciusában. Két francia-kanadai, Michel Clair, volt Québec tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio Canada riportere Temesvárra utaztak, hogy titokban videofelvételt készítsenek az akkori legismertebb romániai ellenzékivel. Így vette kezdetét az a két napon át tartó macska-egér játék, ami a kanadaiak és három magyar segítőjük, valamint az őket üldöző román titkosszolgálat között zajlott.

A teljes történet most kerül első ízben a nyilvánosság elé: miként csempészték ki Romániából a felvételeket, hogyan kerültek azok adásba az MTV Panoráma című műsorában '89 július 24-én, és miért kényszerült Ceauşescu parancsot adni a lelkész kilakoltatására.


Drakula árnyéka - Szatmárnémetiben is levetítik
Drakula árnyéka - Szatmárnémetiben is levetítik


A húsz évvel ezelőtti történet valamennyi szereplőjét sikerült felkutatni és megszólaltatni. Radu Tinu, volt Szekuritáté-őrnagy (most sikeres temesvári üzletember) azt is elmondja, hogyan követték figyelemmel a külföldi ügynökök tevékenységét, hogyan folyt a román titkosszolgálati ügynökök kiképzése, és milyen eszközöket vetett be a titkosrendőrség az ellenzékiek megfigyelésére és elhallgattatására.

A forgatás öt ország 12 városában, az események eredeti helyszínein zajlott (Torontó, Montreal, New York, Washington, Strasbourg, Budapest, Érd, Székesfehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Bukarest).

A filmet nagy sikerrel vetítették több tévéadón, valamint Európa és Észak-Amerika mintegy húsz városában. Szőczi Árpád a tavalyi, 41. Magyar Filmszemlén a Drakula árnyékáért megkapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna TV közös díját, a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó Duna-díjat.

A filmet 2009. decemberében, a forradalom huszadik évfordulóján, Temesváron mutatták be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: