2009-01-19 21:33:50• hírek • Csenteri Judit

Drágulások várhatók

Az Élelmiszeripar Szakszervezetének elnöke, Dragos Frumosu nemrég kifejtette, hogy a lej további értékcsökkenése folytán az élelmiszerek árai várhatóan már egy hónapon belül emelkedni fognak – olvashatjuk a mediafax.ro hírportál tájékoztatásában.

Áremelkedésekre tehát a lej körülbelül egy hónapon át tartó értékcsökkenése következtében lehet számítani.

Ugyanakkor, mivel ebben a periódusban igencsak visszaesik a vásárlói erő, szinte bizonyos az is, hogy az eladók és termelők nem növelik addig az árakat, amíg profitjuk, azaz nyereségességük el nem éri a „0” küszöböt. Nagy árak és alacsony kereslet mellett egyébként könnyen csődbe mehetnének.

A lej értékcsökkenése folytán azonban, miután Romániában rengeteg az import termék, előbb-utóbb szükségessé válik az árak növelése. Az ország a hústermékek 70 százalékát, a gyümölcsök és zöldségek 80 százalékát, a feldolgozásra szánt tej 30 százalékát, továbbá 330 ezer tonna cukrot importál évente. 

Áremelkedések már a decemberi hónap folyamán is érezhetőek voltak, de elsősorban csak a szolgáltatások terén. Itt átlagban 1,3 százalékkal nőtt meg a szolgáltatások értéke. A 2008-as évben pedig a legnagyobb drágulás a gáz árában jelentkezett: 22,01 százalékos.  

Drágulások várhatóak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: