2016-12-22 08:45:16• hírek • MTI

Dragnea és Tariceanu lettek a házelnökök

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE alkotta koalíció jelöltjei lettek a román képviselőház és szenátus elnökei Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu személyében, miután egyedüli jelöltként választották meg őket a tisztségekbe.

Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét a román képviselőház elnökévé választották. Megszerezte a jelen levő törvényhozók többségének támogatását: 216-an voksoltak mellette, 101-en ellene. Dragnea azt követően fogadta el a házelnöki tisztséget, hogy egy jogszabály előírásai miatt nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget, ugyanis felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben.

A szenátusban is meglepetés nélkül zajlott le a házelnökválasztás. A tisztség várományosa Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE társelnöke volt, aki 2014 márciusa óta tölti be a funkciót. A december 11-i parlamenti választások után a két párt között megkötött koalíciós egyezség értelmében jelölték ismét Tariceanut a posztra. A liberális politikus - aki 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt - 87 támogató voksot kapott, 40-en szavaztak ellene.

Megválasztása utáni első beszédében Dragnea leszögezte, a parlamentnek a következő négy évben nem szabad ismét elodáznia az alkotmány reformját. Úgy vélte, a törvényhozásnak rendet kell teremtenie a törvények között, ugyanis a jogrendszer sok esetben átláthatatlan. Kiemelte a parlament alárendeltségébe tartozó intézmények fölötti ellenőrzés szigorításának fontosságát, ugyanis Dragnea szerint a törvényhozói testület jelenleg csak "mímeli" ezt az ellenőrzést.

Tariceanu a parlament hitelének visszaállítását nevezte a legfontosabbnak. Kijelentette: a törvényhozásnak nem szabad félnie az alárendeltségébe tartozó hatóságok ellenőrzésétől, és ismét erős intézménnyé kell válnia. Tariceanu szerint a parlament jelenleg "ellenőrzött intézmény, amelynek csak dekoratív szerepe van".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: