2018-08-11 16:30:54• hírek • MTI

Dragnea: a csendőrök csak tették a kötelességüket

A román politikai élet valamennyi szombaton megszólaló szereplője elítélte a diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén kirobbant erőszakot, arról azonban pártállásuk szerint eltérő az álláspontjuk, hogy kit terhel a felelősség a több mint 450 ember sebesülését okozó összetűzésekért, illetve arról, hogy helyesen jártak-e el a csendőrök, amikor órákon keresztül dulakodással és könnygázzal válaszoltak a provokációkra, majd késő este, két kollégájuk bántalmazását a több tízezres tüntetés erőszakos feloszlatásával torolták meg.

A szociálliberális kormánnyal szemben álló Klaus Iohannis államfő elítélte a hatóság brutális fellépését, szerinte a csendőrségnek vannak eszközei a rendbontók elszigetelésére és semmi sem indokolta a békés polgárok veszélyeztetését, emberek ütlegelését. A jobboldali elnök jelentést vár az esetről Carmen Dan belügyminisztertől, és büntetőjogi vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől a vétkesek felelősségre vonása érdekében. Augustin Lazar legfőbb ügyész közölte, hogy a katonai ügyészség már hivatalból bűnvádi eljárás indított a csendőrség erőszakos tömegoszlatásának kivizsgálására.


Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök elítélte a "civil megmozdulást eltérítő", garázdálkodó, a rendfenntartó erőket támadó "szervezett rendbontókat", akiknek az azonosítását a titkosszolgálattól várja. A kormányfő azokat a politikusokat is bírálta, akik a drámai helyzetből a hatóságok elleni "alaptalan vádaskodással" próbálnak hasznot húzni.


A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közleményben válaszolt, amelyben elítélt minden olyan "összeesküvés-elméletet", amellyel a szolgálatot be akarják vonni a politikai csatározásokba. A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) - amely ellen a külföldről hazatért román vendégmunkásuk pénteki nagyszabású tüntetésüket meghirdették - bocsánatkérést követelt Iohannistól, amiért az államfő vádaskodásával szerinte "aláássa az állami hatóságok tekintélyét" és ezzel úgymond a rendfenntartók elleni támadások folytatását bátorítja.


Liviu Dragnea, a PSD elnöke külön közleményt adott ki, melyben elfogadhatatlannak nevezte, hogy "az ellenzék és az államfő által támogatott szervezett csoportok az ország alkotmányos rendje ellen intézzenek támadást" a főváros szívében, a kormány épülete előtt. "A véleménykülönbségek semmilyen esetben nem igazolják az erőszakot. Súlyos, hogy ezeket az agresszivitásokat biztatások, provokációk vagy akár közvetlen beavatkozások előzték meg bizonyos ellenzéki pártok részéről. Mind közül a legsúlyosabb azonban Iohannis elnök péntek esti felelőtlen üzenete, amelyben bírálta a csendőrök közbelépését, bár ők csak tették a kötelességüket, és minden intézkedést meghoztak a közrend visszaállítása érdekében" - áll Dragnea közleményében. Párttársai is Iohannisra mutogatnak: Liviu Pop szenátor szerint az államfő tartozik magyarázattal, amiért "a szavazói" csendőröket vernek.


Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a rendfenntartó erők, a futball-huligánokkal összejátszva előre eltervezett módon provokáltak erőszakot a diaszpóra pénteki tüntetésén, hogy lejárassák a nagyszabású kormányellenes megmozdulást.


Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a demokrácia gyásznapjának nevezte a péntekit, amikor az állampolgárok szolgálatára felesküdött csendőrség a kormánypárt eszközévé silányult. "Ide vezet az, mikor büntetett előéletű alakok kerülnek az ország élére" - sommázta az ellenzéki pártvezér, a korrupcióért egyszer már jogerősen elítélt, és újabb korrupciós perben vádlottként szereplő Liviu Dragnea PSD-elnökre utalva.


Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy Facebook-bejegyzésben rámutatott: az RMDSZ elítél mindenféle szélsőséges megnyilvánulást, mert senkinek sincs joga a polgárok szabad véleménynyilvánítását erőszakkal megakadályozni, sem a csendőrségnek, sem az erőszak kiprovokálásának szándékával Bukarestben utcára vonult csoportoknak.


A politikusok - ellenfeleikre mutogatva - valamennyien az erőszak megfékezését, a vétkesek felelősségre vonását sürgetik. Közben a közösségi portálokon ellenzéki csoportok újabb kormányellenes demonstrációt hirdettek szombat estére a kormány székháza elé, a Victoria-téren pedig már a koradélutáni órákban gyülekezni kezdtek a tüntetők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: