2008-08-13 10:06:32• hírek • Szatmár.ro

Az egészségtelen ételek listája

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján az elmúlt nap folyamán megjelent azoknak az ételeknek a listája, amelyek a jövőben már nem lesznek forgalmazva az iskolákban és óvodákban.

A lista szerint a jövőben nem árusíthatnak magas cukor-, zsír és sótartalmú ételeket a különböző iskolákban és óvodákban. Továbbá a gyerekek egészsége érdekében tilos lesz olyan élelmiszereket árusítani, amelyek egy darabjuk révén meghaladják a 300 kalóriát, kivéve a szendvicseket, amelyek 350 kalóriáig mehetnek el darabonként.

A módosítások szerepe természetesen az, hogy olyan betegségeket előzzenek meg vele, mint a különböző szívbetegségek, a cukorbetegség, vagy különböző daganatos megbetegedések. Igaz ugyan, hogy ezeknek a betegségeknek nincs egy biztos kiváltójuk, de annyi bizonyos, hogy a nem megfelelő táplálkozás magas kockázati tényezőt jelent.

A lista továbbá olyan élelmiszereket tartalmaz, mint a hamburger, pizza, sült krumpli, de chipseket, sós mogyorót és magot sem vásárolhatnak a jövőben a gyerekek az iskola környékén levő üzletekből sem. Szintén e listán szerepelnek a sütemények, a cukorkák és nyalókák, illetve azok a szénsavas üdítőitalok, amelyek magas cukortartalommal rendelkeznek.

Azok a legfontosabb termékek pedig, amelyeket a gyerekek számára forgalmazni lehet az iskolák és óvodák környékén levő üzletekben, a gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek.

Cs. J.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: