2009-03-25 13:16:44• hírek • Parajdi Andrea

Drágább lesz a dohányárú

Az április elsejétől tervezett jövedékadó növelés Szatmár megyét nem érinti túlzottan. Ebből az adóformából ugyanis minimális összeg folyik be a Szatmár Megyei Adó-, és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalhoz.

Amikor Románia bekerült az uniós államok közé, felvállalta azt, hogy 2010-ig ugyanolyan, vagy legalábbis egy megközelítő értékű jövedékadót vezet be, mint amilyen a nyugati tagállamokban van érvényben. A kormány ezt több lépésben akarja megvalósítani, azonban az eredmény ugyanaz lesz: jövőre megtriplázódik az alkohol és a dohányárú eladása után járó adó, ez pedig a termékek drágulását vonzza maga után. Az első tarifaemelés április elsejétől lép életbe, azonban idén további emelésekre számíthatunk.

Gergely Lajos, a Szatmár Megyei Adó-, és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal aligazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, a jövedéki adó a legbonyolultabb adók közé tartozik, hiszen a kiszámítása képletesen, több kategóriás variációkban zajlik, s a tarifa végső díját a termék összetétele és minősége is nagyban befolyásolja. Ennek okán azt sem lehet kifejezni, hogy jövő hónaptól hány százalékkal jelent majd többet a jövedéki adó, hiszen minden esetben eltérnek a fizetendő összegek.

Jövedéki adót Szatmár megyében főként a pálinkafőzők fizetnek, közülük is természetesen azok, akik számlával adják el termékeiket. Mivel megyénkben nem üzemel nagyobb cigaretta, vagy alkohol-forgalmazó, esetleg gyártó vállalat, ezért nem okoz komolyabb fejtörést a helyieknek a jövedéki adó növelése. Az aligazgató mint mondta, elenyésző az a pénzösszeg, ami ebből az adóformából befolyik a Szatmár Megyei Adó-, és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalhoz.

-Félő, hogy országos szinten növekedni fog a fekete kereskedelem, s minél többen megpróbálják majd törvénytelen módszerekkel eladni a jövedéki adóval súlytott termékeiket. Azzal is számolnunk kell, hogy jövő évre a mostani áraknak kétszerese lehet az alkoholtermékek és dohányáruk értéke - tájékoztat Gergely.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: