2020-03-03 08:52:28• hírek • Szatmár.ro

Drágább autó, agresszívebb sofőr

Illusztráció
Illusztráció

A Helsinki egyetem egyik professzora végzett kísérletet és felmérést az utakon.


Azt vizsgálták, van-e összefüggés az autó értéke és az azt vezető stílusa, agresszivitása között. Az eredmény nagyjából azt mutatta, amit Romániában is tapasztalhatunk. De először arról, hogy miből állt a kísérlet.


Videokamerát helyeztek el egy kereszteződésbe, ahol gyalogosok próbáltak átkelni az út másik oldalára. A kutatók elsősorban azt figyelték, hogy mi az autóvezető reakciója, elsőbbséget ad-e a gyalogátkelőhelyen a gyalogosnak vagy sem – illetve milyen reakciót vált ki belőle a helyzet.


Az eredmények azt mutatják, hogy a drága autók tulajdonosai gyakrabban nem adtak elsőbbséget, vagy éppen mutogattak, szitkozódtak, mint az olcsóbb autókat vezetők. A ProTV hírekben látott tudósítás szerint az autó értékét tekintve 3 ezer dolláronként 1 százalékkal nő az esély a nem megfelelő magatartásra. Sőt, nem csak a gyalogosokkal szemben nem viselkednek megfelelően: úgy általában a közlekedési szabályok betartása terén is sokkal többet megengednek maguknak a drága autókat vezetők.


Természetesen általánosítani nem szabad, és nem is akarunk: a jólneveltséget, embertársaink iránti tiszteletet nem lehet összefüggásbe hozni az illető anyagi helyzetével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: