2010-01-25 14:37:11• hírek • Tóth Klarissz

Alkoholizmus, mint vészjelző

Az alkohol nem más, mint üvegbe zárt folyékony drog, aminek hosszú távú fogyasztása fizikai és lelki függőséghez vezet.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos hírek és az alkoholizmussal összefüggő kutatások mindennapossá váltak. Az alkoholizmus egy komplex szenvedélybetegség, melynek hátterében olyan kockázati tényezők állnak, mint genetikai hajlandóság, negatív környezeti tényezők, érzelmi megpróbáltatások stb. A kellemetlen pszichés állapot (pl. bánat vagy szorongás) elkerülés végett, sokan naponta a pohár fenekére néznek. Abban az esetben, ha az alkoholfogyasztás a mindennapok szerves részévé válik, az illető alkoholistának tekinthető.

Ez a betegség nemcsak fizikai-, de lelki függőséghez is vezet. Azok a személyek, akik évek óta, rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak, elvesztik az önkontrollt, ebből adódóan társadalmilag is visszacsúsznak, munkahelyi problémákat és családi konfliktusosokat idézve elő. Nem beszélve a jelentős testi és lelki károsodásról. Az olyan krónikus betegségek, mint az idegkárosodás, szembetegségek, májcirrózis, alvászavar, hasnyálmirigy-gyulladás és az impotencia, az alkoholizmus számlájára írhatók. Amennyiben ezek a betegségek súlyosbodnak, a vedelés akár tragédiával is végződhet.

Még abban az esetben is, ha az érintettek tudatában vannak annak, hogy az alkoholfogyasztás milyen negatív következményekkel jár, tovább folytatják az önpusztító életformát. Jellemző, hogy a probléma meglétét szinte mindegyik alkoholista tagadja, ezért a segítségnyújtást is visszautasítják. Pedig a túlzott alkoholfogyasztás minden esetben jelzésértékű, rámutat arra, hogy valami nincs rendben az illető életében. Ha nem jutnak alkoholhoz, ingerültté válnak, amit megkapják azonnal dupla adagot isznak és szándékosan kábítják magukat annak érdekében, hogy „jobban érezzék" magukat.

Mivel az alkoholisták többsége hevesen tiltakozik bármilyen kezelés ellen, problémájukat egyre inkább elfojtják. Amennyiben családtagként vagy barátként közvetlen környezetünkben azt tapasztaljuk, hogy valaki alkoholfüggő, kérjük szakember segítségét. Az alkoholizmus egy betegség, ahol a speciális terápiás módszerek alkalmazásán kívül, rendkívül fontos szerepe van a család támogatásának is. Ne feledjük, hogy a lelki eredetű problémákra az alkohol nem jelent megoldást!


Az alkohol nem más, mint üvegbe zárt folyékony drog
Az alkohol nem más, mint üvegbe zárt folyékony drog


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: