2006-01-22 22:51:35• hírek • Szatmar.ro

Dr. Szili Katalin Marosvásárhelyen

Magyarország is támogatja a kisebbségi törvény elfogadását.

Magyarország számára alapvetően fontos, hogy Románia 2007-től az Európai Unió teljes jogú tagja legyen, ez ugyanis egy korszerű, európai nemzeti politika megvalósítására ad lehetőséget – jelentette ki dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke szombaton, Marosvásárhelyen, Markó Béla miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélését követően. Az elnök asszony kétnapos erdélyi körútjának első állomásaként az RMDSZ elnökével valamint Borbély László területrendezéssel és középítkezéssel megbízott miniszterrel, Frunda György szenátorral, dr. Kelemen Atillával, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnökével, valamint Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármesterrel találkozott.

Markó Béla szövetségi elnök a megbeszélést követően elmondta, a találkozón főként a román-magyar viszonyról tárgyaltak, és elsősorban arról, hogy Románia számára a 2006-os év egy rendkívül fontos időszak, hiszen remények szerint ez lesz az utolsó év az Európai Unión kívül. – Az erdélyi magyarság számára alapvetően fontos az ország csatlakozása, mivel számára ez megnyitja a fejlődés útját, a magyarországi és a romániai magyarság pedig közös integrációs szervezeten belül működhet majd együtt – hangsúlyozta Markó Béla. A szövetségi elnök ugyanakkor közölte, a megbeszélésen tájékoztatták a házelnököt az RMDSZ idei prioritásairól, és különösen a román-magyar közös kormányülésen hozott döntések életbeléptetéséről. E tekintetben – mondta – nagy elégtétel, hogy a kormányülés nyomán sikerült létrehozni a csíkszeredai főkonzulátust. A kisebbségi törvény kapcsán a miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet arra, Magyarországnak is érdeke, hogy Romániában mielőbb megszülessék a kisebbségi törvény, hiszen számára is fontos, hogy az erdélyi magyar közösség sorsát, jövőjét biztosítva lássa. Ez persze elsősorban a romániai magyarságon múlik - mondta a Szövetség elnöke, utalva arra, hogy a magyarországi parlamenti pártok is támogatták e törekvésében az RMDSZ-t.

Szili Katalin úgy fogalmazott: Magyarország is szorgalmazza a romániai kisebbségi törvény mielőbbi megszületését, amely a kulturális autonómiát is magában foglalja.

A házelnök a tavaszi magyarországi választásokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kárpát-medencei képviselők szeptemberi találkozóján elhatározták: a határon túli magyarok ügye ne váljon kampánytémává.

zi magyarországi választásokkal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kárpát-medencei képviselők szeptemberi találkozóján elhatározták: a határon túli magyarok ügye ne váljon kampánytémává.

A Magyar Országgyűlés elnöke maga is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Románia 2007. január elsején az Európai Unió tagjává váljon, hiszen az integráció alapvetően kihat az ország fejlődésére. Ezen belül is nagy jelentőséget tulajdonított az infrastrukturális fejlesztésnek, elsősorban a közműhálózat és a közutak fejlesztésének. Külön kiemelte a regionális gazdasági együttműködésnek, a két ország közötti nemzeti fejlesztési tervek harmonizációjának a jelentőségét.

Magyar Országgyűlés ágát, hogy Románia 2007. január elsején az Európai Unió tagjává váljon, hiszen az integráció alapvetően kihat az ország fejlődésére. Ezen belül is nagy jelentőséget tulajdonított az infrastrukturális fejlesztésnek, elsősorban a közműhálózat és a közutak fejlesztésének. Külön kiemelte a regionális gazdasági együttműködésnek, a két ország közötti nemzeti fejlesztési tervek harmonizációjának a jelentőségét.

Dr. Szili Katalin a délelőtt folyamán a marosvásárhelyi református temetőben koszorút helyezett el a Bolyaiak sírjánál, utána pedig részt vett a Bolyai Ház avató ünnepségén. Az elnök asszony este a város magyar művészeti, kulturális és tudományos életének vezető személyiségeivel találkozik.

Szili Katalin a délelőtt folyamán a marosvásárhelyi református temetőben koszorút helyezett el a Bolyasszony este a város magyar művészeti, kulturális és tudományos életének vezető személyiségeivel találkozik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: