2017-04-13 00:29:10• hírek • MTI/AFP

Dortmundi merénylet - A sport és a biztonsági kihívás

A Borussia Dortmund autóbuszánál történt kedd esti hármas robbantás arra figyelmeztet: a sportversenyek is terrortámadások lehetséges célpontjai, és a szervezőknek egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük a kockázatokra és fenyegetésekre - hívták fel a figyelmet az AFP francia hírügynökség által megkérdezett elemzők.

Pascal Boniface, a Nemzetközi Stratégiai Kapcsolatok Intézete (IRIS) francia agytröszt elemzője szerint a globalizálódó és nagy figyelmet kiváltó sportesemények vonzó célpontok lehetnek terrorcsoportok számára. Az 1972-es müncheni olimpia óta, ahol egy palesztin kommandó izraeli sportolókat ejtett túszul (tizenegy izraeli, öt túszejtő, egy német rendőr és egy helikopter-pilóta halt meg), minden sportág veszélyben van minden földrészen.

2008-ban terrorveszély miatt lemondták a 30. Párizs-Dakkar autóversenyt, akárcsak egy Srí Lankai-i maratont, ahol tizenketten haltak meg röviddel a start előtt. Két évvel később egy togói csapat buszára lőttek géppisztollyal Angolában (hárman meghaltak) két nappal az Afrikai Nemzetek Kupája kezdőrúgása előtt.

2013-ban az egyesült államokbeli Bostonban tartott maraton volt terroristák célpontja (három halott és 264 sebesült), 2015. november 13-án pedig az összesen 130 ember életét kioltó párizsi merényletek idején az egyik támadást a Stade de France nemzeti stadionnál követték el.

Andrew Cooke, a katari székhelyű Nemzetközi Sportbiztonsági Központ (ICSS) biztonsági műveletek igazgatója szerint napjainkban jóval bonyolultabb feladat egy nagyobb futballmeccset vagy bármilyen jelentősebb nemzetközi sporteseményt biztosítani, mint korábban. "Ehhez alapos szervezésre és előkészítésre, sok ország és hatóság együttműködésére van szükség" - hangsúlyozta.

A szervezők máris kezdenek alkalmazkodni. A 2016. július 14-i nizzai merénylet után, amelynek 86 halálos áldozata és több mint 400 sebesültje volt, a Tour de France kerékpáros körverseny szervezői ragaszkodtak hozzá, hogy a verseny útvonalát átszelő utakat lezárják. A 2016-os labdarúgó EB-t is kivételes biztonsági intézkedések mellett - a terrorveszélyre is felkészülve - tartották meg.

A következő nagy világversennyel, a 2018-as labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban Oroszország bizakodó. Vitalij Mutko első miniszterelnök-helyettes, a VB szervezőbizottságának elnöke szerint nagyratörő biztonsági programot dolgoztak ki, amelynek megvalósításában részt vesznek a különleges biztonsági erők és a rendvédelmi szervek is.

Az elmúlt nap eseményei viszont rámutattak, hogy nehéz a rendezőknek százszázalékosan garantálni a közlekedés idejére a csapatok, a játékosok és a különlegesen fontos vendégek biztonságát. Pascal Boniface szerint azok, akik le akarnak csapni, mindig keresik a gyenge pontot, ahol nincs védelem. Az elemző szerint "ma már mindenütt veszély van, nincs és nem is lesz teljes biztonság".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: