2013-03-21 10:07:10• hírek • MTI

Dorin Florea is székelyföldi önálló régiót szeretne

Marosvásárhely központú, "főleg" Maros, Hargita és Kovászna megyét magában foglaló közigazgatási régió megalakítását javasolta szerdán a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökeinek egy nyílt levélben Dorin Florea, Marosvásárhely ellenzéki polgármestere.

A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Florea az első román vezető politikus, aki azt sugallja, hogy a három székelyföldi megye akár önálló régiót is alkothatna. Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártelnökhöz intézett levele ugyanakkor nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy más megyéket is a Marosvásárhely központú régióhoz soroljanak.

A fele-fele arányban románok és magyarok lakta város 13 éve tisztségben lévő polgármestere több ízben állást foglalt amellett, hogy Marosvásárhely régióközponttá váljon: legutóbb a március 10-i marosvásárhelyi demonstráció alkalmából a székelyföldi autonómia híveitől kért ehhez támogatást. Az USL vezetőihez intézett levelében azzal érvelt, hogy "hatalmas kockázat" lenne a vegyesen lakott térséget egy olyan közigazgatásra bízni, amelynek nincs tapasztalata az etnikumközi gondok kezelésében.

Florea felhívását a Fekete márciusként emlegetett, 1990-es etnikai összecsapások 23. évfordulójára időzítette. Kifejtette: az akkori feszültségtől jutott el a város a mai "etnikumközi harmóniáig", ami egyedülálló tapasztalathoz segítette hozzá. Florea szerint ez a tapasztalat teszi alkalmassá Marosvásárhelyt arra, hogy a "Maros, Hargita és Kovászna megyét (is) magában foglaló régió" központja legyen.

Marosvásárhely jelenleg a hat erdélyi megyét felölelő hetes számú fejlesztési régióhoz tartozik, amelynek Gyulafehérváron van a központja. Victor Ponta miniszterelnök korábban azt javasolta, hogy a jelenlegi fejlesztési régiókat emeljék közigazgatási rangra Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: