2010-05-07 15:58:53• hírek • Szatmar.ro

Döntsön adója 2%-áról

Még nem késő döntenie adója 2%-áról, tudtuk meg a pénzügyesektől. A szervezeteknek, alapítványoknak nyújtandó támogatás formanyomtatványát május 15-ig adhatják le.

Nem késtek még el azon személyek, akik valamilyen alapítványt, intézményt, illetve egyházat szeretnének támogatni adójuk két százalékával, a leadási határidő ugyanis e hónap közepe. A szatmar.ro megpróbált utánajárni, idén mennyire tájékozottak, mennyire adakozóak Szatmár megye lakói, azonban mint megtudtuk, erre vonatkozóan még nem léteznek kimutatások. A teljes kimutatásokkal körülbelül ez év szeptemberében készülnek el, a támogatásban részesülő szervezetek, alapítványok pedig csak ezután kaphatják meg a számukra felajánlott összegeket. Kétféle felajánlási mód létezik, az egyik azokra vonatkozik, akiknek van adóbevallásuk, a másik azokra, akiknek nincs.

Az adóbevallással rendelkezők csoportjába azon személyek tartoznak, akiknek többféle jövedelmük van, tehát alkalmazottak valahol, emellett pedig más bevétellel is rendelkeznek. Ők az adóbevallásuk formanyomtatványának utolsó oldalán található mezőiben tüntetheti fel az általa támogatni kívánt szervezet adatait. A külön adóbevallással nem rendelkező személyek a 230-as formanyomtatványt kitöltve ajánlhatják fel adójuk két százalékát.
A GFK piackutató cég felmérései szerint a tavalyi évben országos szinten a jövedelemmel rendelkezők csupán 60 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. A legtöbb támogatást az egyházak, illetve ezek alapítványai kapták, a felajánlások 29 százalékát sikerült megszerezniük.

A következő a listán a SMURD, amely 10 százalékot tudhatott magáénak, a harmadik helyen pedig a Mentsétek meg a gyermekeket alapítvány végzett 9 százalékkal. Szatmár megyében szintén az egyház a legtámogatottabb, de a Caritas és a Kölcsey Ferenc Alapítvány is jelentős összeghez jutott a felajánlásoknak köszönhetően. Az alapítványok, szervezetek amúgy csak az elmúlt években kerültek fel a támogathatóak listájára, s két évi előnyt kaptak kezdetben az egyházzal szemben, hogy felkészülhessenek az önreklámozásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: